SARAJEVO

Incko: Budžet na državnom nivou prioritet za zaustavljanje koronavirusa

Političari ni pod kojim okolnostima ne trebaju koristiti ovu krizu za promociju drugih ciljeva

Incko pozvao građane da se pridržavaju uputa. Avaz

Avaz.ba / Fena

23.3.2020

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) u potpunosti podržava koordinirane mjere koje su poduzele vlasti na različitim nivoima u BiH kako bi se suprotstavile pandemiji koronavirusa te navodi da su ovi teški dani pokazali da politički i institucionalni lideri mogu efikasno raditi zajedno za isti cilj.

Nastavak tijesne saradnje i koordinacije te hitan fokus na ciljanim mjerama mogu osnažiti bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da adekvatno odgovore na krizu i zaštite zdravlje stanovništva.

- Te mjere, prije svega, podrazumijevaju osiguravanje neometanog i odgovarajućeg finansiranja i neprekidnog funkcioniranja institucija BiH. S tim u vezi, odgovornost je Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH da hitno usvoje redovan budžet na državnom nivou za 2020. godinu - istaknuo je Incko u saopćenju za javnost.


Incko: Lideri trebaju osigurati da se sve aktivnosti provode brzo. Avaz

To bi, kako je dodao, otklonilo ograničenja svojstvena privremenom finansiranju, a koja mogu ozbiljno utjecati na sposobnost BiH da adekvatno odgovori na krizu zbog koronavirusa ili bilo koju drugu vanrednu situaciju s kojom se BiH može suočiti. Nepostojanje budžeta bi, također, utjecalo na sposobnost bh. institucija da provode svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i organizaciju općinskih izbora u oktobru 2020., kao i mnoga druga značajna pitanja.

 - Političari ni pod kojim okolnostima ne trebaju koristiti ovu krizu za promociju drugih ciljeva. Nadalje, jednostrane i nekoordinirane aktivnosti ne doprinose značajno borbi protiv koronavirusa. Štaviše, one odvlače pažnju i resurse iz drugih oblasti, gdje bi njihovo prisustvo i pomoć bili od stvarne koristi građanima. Umjesto toga, lideri trebaju osigurati da se sve aktivnosti provode brzo, ali i transparentno, koordinirano i fokusirano na pomoć građanima ove zemlje - dodao je Incko.

Visoki predstavnik pozvao je, također, građane da se u potpunosti pridržavaju uputa koje dobiju od nadležnih organa. Bez sveobuhvatne saradnje svakog pojedinca, ovaj virus ne može biti stavljen pod kontrolu i prouzrokovat će daljnju nesagledivu štetu. Umjesto toga, građani trebaju pokazati da su najbolji onda kada su suočeni s najvećim izazovima - saopćeno je iz OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.