PORUKE

Sebija Izetbegović za "Avaz": Nemojte da imamo italijanski scenarij

Doktori su kao vojska, spremamo se za najgori scenarij, ali u samoizolaciji i samodisciplini je spas

Prof.dr. Izetbegović: Bit ćemo hrabri i borit ćemo se za svaki život. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

23.3.2020

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Sebija Izetbegović kazala je jučer za “Avaz” da je trenutna situacija u Kantonu Sarajevo kada je u pitanju pandemija koronavirusa, napeta, ali podnošljiva.

Krizni štab

Još jednom je apelirala na građane da poštuju mjere koje propisuje Krizni štab.

- Spremamo se za najgori scenarij, ali ja se nadam najboljem. Zato molim građane da ostanu u svojim kućama, jer mi dolazimo na posao i izlažemo svoje živote opasnosti zbog njih. Mi moramo raditi i radit ćemo. Bit ćemo hrabri i borit ćemo se za svaki život kao da je naš vlastiti. Građani nam moraju maksimalno pomoći. Samoizolacija je spas. Disciplina i samokontrola su spas. Nemojte da imamo italijanski scenarij – upozorila je doktorica Izetbegović.


Izetbegović: Pravimo još jedan izolatorij. Arhiv

Prema njenim riječima, moramo biti primjer kako mala zemlja može da bude uzor.


- Mi se borimo da razvučemo krivulju oboljelih da bismo mogli prihvatiti bolesnike i pružiti adekvatno liječenje. Veliki priliv bolesnika srušio je stostruko skuplje i bogatije zdravstvene sisteme zapadne Evrope. Zato molim građane na samodisciplinu i to će nam najviše pomoći. Prema riječima naših kriznih štabova i epidemiologa, “konjička grupa” je pod kontrolom – istaknula je.


Ekipa ljekara

Dodala je da su napravljeni spiskovi ekipa ljekara i ostalog osoblja za sve punktove i da odlično funkcioniraju.

- Mi smo kao vojska. Danas (nedjelja, op. a.) provela sam dan obilazeći s ekipom stručnjaka studentske poliklinike u potrazi za još prostora koje bismo mogli upotrijebiti. Prostor Građevinskog fakulteta odlično nam odgovara, prostrane učionice i holovi kroz koje možemo manipulirati s bolničkim krevetima, bocama kiseonika i čistim i “prljavim” dijelom. Svi smo se složili da je odlično rješenje za još jedan izolatorij. Zgrada je blizu KCUS-a pa možemo upravljati situacijom i držati sve pod kontrolom – rekla je Izetbegović.



Sakrivanje podataka može biti pogubno


- Molim pacijente da nam daju tačne podatke o svom kretanju i svim kontaktima, jer sakrivanje istinitih podataka može biti pogubno i za njih i za nas. Da imamo milion respiratora, to neće pomoći ako se doktori, sestre i tehničari ili ostalo osoblje razboli. Molimo za potpunu iskrenost da bismo sačuvali svoje živote i bili u stanju pomoći bolesnima - rekla je Izetbegović.


Sve o koronavirusu čitajte ovdje https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.