SUSRETI

Dodik: Srbija će nam pomoći u svemu

Dodik: Doniranje opreme. Arhiv

Avaz.ba / Srna

23.3.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će Srbija pomoći Republici Srpskoj, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini u hrani, medicinskoj opremi i čime može u borbi protiv koronavirusa. 

Dodik je novinarima rekao da je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imao dobar razgovor i da je na sastanku u Beogradu bilo riječi o aktuelnoj situaciji u vezi s koronavirusom, zastojima koji su evidentni, nestašicama, odnosno potrebama da se nadoknade i pripreme materijali koji su neophodni.





Dovoljno pšenice i kukuruza

Istaknuo je kako je Vučić vodio računa o tome da se cijelo tržište BiH pokrije onim što Srbija ima, a to su pšenica, kukuruz i druge stvari koje se mogu dati.

- Zahvaljujući takvom odnosu, i Federacija BiH i Republika Srpska imat će dovoljno pšenice, kukuruza i soje za proizvodnju određenih koncentrata, a nije problem da se brašno uvozi iz Srbije, kao ni ulje - rekao je Dodik.

On je naveo da se razgovaralo o tome da se deblokira izvoz za jednu firmu iz Sombora, koja ima količine ulja neophodne za proizvodnju za šest mjeseci za cijelo tržište BiH te da ni šećer neće biti problem.

- I to je ono što Srbija može. Mislim da nema nijedan problem i da ga nećemo imati ni u narednih šest mjeseci i da ovakva situacija ostane - rekao je Dodik.


Dodik i Vučić: Dogovoren novi sastanak. Arhiv

On je naveo da će fabrika iz Sombora, koja na lageru ima sirovo sojino i suncokretovo ulje i koja ima suncokret, moći isporučiti tu robu "Bimalu" iz Brčkog, koji je, opet, sposoban da osigura svu neophodnu količinu za narednih šest mjeseci za snabdijevanje cijele BiH uljem .

Prema njegovim riječima, u Hercegovini i Trebinju već isporučuju brašno, koje je neophodno za konditorsku industriju.

Dodik je rekao da se drugi aspekt razgovora odnosio na medicinsku opremu i materijale, gdje je Srbija u sličnoj poziciji, ali da će RS i FBiH ispostaviti zahtjeve šta im je potrebno.


Ponovni susret

Treći aspekt razgovora bio je o osiguravanju pomoći koja, prije svega, dolazi iz Kine, gdje su ključni respiratori, maske, kombinezoni za zdravstvene radnike, pa čak i potrošni materijal za respiratore.

Dodik je naveo kako se s Vučićem dogovorio da se vide narednog vikenda i ponovo sagledaju kakve su potrebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.