REAKCIJE

Zloupotrebe povlastica prilikom javnih nabavki zbog koronavirusa

Iz Agencije upozoravaju sve ugovorne organe u BiH i njihove rukovodioce da ne čine spomenute zloupotrebe

Bit će kažnjeni svi oni koji zloupotrebljavaju povlastice. Ilustracija

Avaz.ba

23.3.2020

Vijeća ministara BiH, izdala je saopćenje koje se odnosi na javne nabavke neophodne za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa zbog razloga i u uvjetima krajnje hitnosti.

- Izdato saopćenje sa pratećim tumačenjem Zakona - koje se referiralo na član 21. stav (1) tačku d) Zakona prema kojem se pregovarački postupak bez objave obavještenja o nabavci može koristiti zbog više sile, te član 10. stav (1) tačku b) Zakona, prema kojoj javna nabavka može biti izuzeta od primjene Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti u slučajevima izuzetne nužde (spašavanje ljudskih života, zdravlja, i sl.) - prvenstveno se odnosilo na nabavke koje se mogu dokazivo dovesti u direktnu vezu sa mjerama neophodnim za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa.

No, u proteklih nekoliko dana primijećene su određene zloupotrebe izdanog saopćenja sa pratećim tumačenjem Zakona, odnosno primijećeno je da neki ugovorni organi, zloupotrebljavajući novonastalu situaciju, koriste pregovaračke postupke bez objave obavještenja o nabavci zbog razloga krajnje hitnosti i izuzeća od primjene Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti za nabavke koje se nikako ne mogu dovesti u direktnu vezu sa mjerama neophodnim za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa - saopćeno je iz Agencije.


Spriječiti zloupotrebe. Ilustracija

Iz Agencije upozoravaju sve ugovorne organe u BiH i njihove rukovodioce da ne čine spomenute zloupotrebe, jer će, u suprotnom, protiv ugovornih organa i odgovornih osoba biti odmah podnesene prekršajne i kaznene prijave.

- Također, ovim putem pozivamo sve one koji saznaju ili imaju informaciju o potencijalnim opisanim zloupotrebama da to prijave Agenciji za javne nabavke BiH na e-mail: [email protected], a takve prijave mogu biti podnesene i anonimno bez otkrivanja identiteta prijavitelja - saopćeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.