SAOPĆENJE

Agencija za zaštitu ličnih podatka BiH: Dozvoljeno je objaviti podatke o osobama koje krše zabrane

Upućen apel nadležnima da posvete pažnju zaštiti ličnih podataka u borbi protiv pandemije

Agencija: Nije protivzakonito objaviti minimum podataka. Avaz

Avaz.ba

23.3.2020

Podaci o zdravstvenom stanju građana spadaju u posebnu kategoriju ličnih podataka i kao takvi imaju i posebnu mjesto u Zakonu o zaštiti ličnih podataka, saopćeno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH. Kako ističu, trenutno se nameću dva pitanja u kontekstu zaštite ličnih podataka i aktivnosti nadležnih na sprečavanju širenja pandemije koronavirusa. Prvo je da li se smiju objaviti podaci o osobama koje krše zakone, odnosno određene zabrane nadležnih organa.  

- Agencija je mišljenja da nije protivzakonito objaviti minimum podataka o licima koja krše zakone odnosno određene zabrane nadležnih organa. Radi se o evidentnom kršenju zakona i to onih kojima se štite i spašavaju životi ljudi. Samim tim javni interes je nadjačao pravo na zaštitu ličnih podataka a tome je aktivno doprinijelo i lice koje krši zakon - saopćeno je iz ove Institucije. 

Pitanje je i smiju li se objaviti podaci o svim osobama koje se nalaze u izolaciji i samoizolaciji. 

- Agencija je mišljenja da zaštita ličnih podataka ne sprečava nadležne organe da preduzimaju mjere i aktivnosti u borbi protiv pandemije koja nas je zadesila. Međutim, na nadležnim organima je da i tom prilikom osiguraju zakonitu obradu ličnih podataka. Agencija ne raspolaže informacijama o pravnom osnovu i svrsi za objavu podataka svim licima koja se nalaze u izolaciji i samoizolaciji. S tim u vezi, Agencija je pokrenula postupak provjere i ocjene zakonitosti obrade ličnih podataka na ovaj način od strane Vlade Kantona 10 - ističu iz Agencije.

Upućen apel nadležnima da posvete pažnju zaštiti ličnih podataka. Avaz

- Nameće se i pitanje da li se objavljivanjem podataka o svim licima koja su pod mjerama može narušiti povjerenje u zdravstveni sistem. Da bi se pacijent obratio ljekaru i s njim podijelio informacije koje se tiču njegovog zdravstvenog stanja, potrebno je da bude uvjeren da će te informacije ljekar čuvati kao profesionalnu tajnu i da neće biti upotrijebljeni ni u jednu drugu svrhu osim u koju su prikupljeni, tj. za liječenje. Sama mogućnost da okolina u kojoj živi pacijent može doći do ovih informacija može lice odvratiti da se obrati stručnom licu. To nepovjerenje može imati za posljedicu, kada su u pitanju prenosive bolesti, do širenja bolesti na druga lica čime je bitno ugrožen i javni interes da se spriječi širenje bolesti - saopćeno je iz Agencije.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH apelirali su na nadležne da posvete pažnju zaštiti ličnih podataka u borbi protiv pandemije, jer proizvoljnom odlukama mogu nanijeti nenadoknadivu štetu upravo vrijednostima na koje se pozivaju. 

Sve detalje o koronavirusu pronađite na ovom linku: 

https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.