ŠOKANTNO

SKB Mostar nije testirao bris umrlog mladića na koronavirus zbog protokola

Pojavile su se špekulacije na nekim portalima da je umrli mladić prije smrti pokazivao neke simptome viroze

Iz DZ Livno tvrde da su poduzeli sve mjere iz svoje nadležnosti. Al. Kamber

Piše: Al. Kamber / Avaz.ba

23.3.2020

U vezi s pronalaskom tijela 22-godišnjeg T. S. 20. marta ove godine, inače zagrebačkog studenta, rođenog u Livnu, a koji je tri dana kasnije sahranjen u rodnom mjestu kod Livna, pojavile su se špekulacije na nekim portalima da je umrli mladić prije smrti pokazivao neke simptome viroze.

Kako je tek bio stigao iz Zagreba na Sajam karijera koji u Livnu svake godine priređuju zagrebački studenti rodom iz Livna, pojavila se i sumnja da je, eventualno, umro od posljedica zaraze koronavirusom. Interesiranje za ovaj slučaj izrazili su neki mediji, među kojima i Bljesak.info, koji je od nadležnih zatražio pojašnjenje uzroka smrti 22-godišnjaka.


Obavijestili policiju

Po tom pitanju oglasili su se saopćenjem iz Doma zdravlja u Livnu, u čiju je službu Hitne medicinske pomoći i dovezen mladić koji je, prema ocjeni dežurnog ljekara, već bio mrtav, zbog čega su obavijestili policiju, a potom je sa slučajem upoznato i Kantonalno tužilaštvo.

U saopćenju DZ Livno navodi se da su odmah, po pozivu glavne medicinske sestre HMP Livno Anele Pešić, u službu HMP Livno došli i direktorica DZ Livno, dr. Ljiljana Mladina, direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, dr. Diana Baković i voditelj HMP Livno, dr. Edin Brkić.

- Na mjesto događaja došli su pripadnici PU Livno, koji su potom obavijestili kantonalnu tužiteljicu, nadležnu za izdavanje naloga za obdukciju. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, a zbog sumnje da je postojala mogućnost da je umrli zaražen koronavirusom te radi zaštite sveukupnog stanovništva naše općine, direktorica je insistirala da se utvrdi tačan uzrok smrti, što je jedino moguće obdukcijom. Telefonski je pozvala kantonalnu ministricu zdravstva Vasiliju Broćetu, predsjednika Kriznog štaba civilne zaštite Ivana Jozića, uputivši ih na neophodnost provedbe obdukcije. Od ministrice zdravstva telefonski je dobila informaciju da nadležna kantonalna tužiteljica ne smatra da je potrebno obaviti obdukciju - naveli su u saopćenju iz DZ Livno.

Dezinficiran objekt HMP, osoblje izmješteno. Al. KAMBER

Kanton ne posjeduje briseve

S obzirom na razvoj situacije, piše dalje u saopćenju, sljedeći korak za utvrđivanje eventualne zaraženosti koronavirusom bio je uzimanje brisa umrloga i članovima porodice. Budući da Kanton ne posjeduje briseve na Covid-19, direktorica DZ predlagala je hitno slanje vozila u Mostar po briseve. Direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo telefonski je kontaktirala dr. Skočibušića, infektologa u SKB Mostar, koji joj je telefonski saopćio da nam se ne mogu izdati brisevi, jer to nije u skladu s njihovim protokolom!

- Služba HMP odmah se izmjestila u prostorije Obiteljske medicine, dok je prostor HMP dezinficiran, a tri radnika koja su bili u službi, poslana su u samoizolaciju. Doktorica Dijana Mamić uzela je epidemiološke podatke od članova porodice te nas obavijestila da bi Kantonalni zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak trebao dobiti briseve - navodi se u saopćenju DZ Livno te se dodaje da je objekt HMP i u subotu ujutro ponovno dezinficiran, kao i da je DZ Livno poduzeo sve moguće mjere koje su bile u njihovoj nadležnosti i primijenio sve procedure radi zaštite stanovništva i sprečavanja širenja zarazne bolesti.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.