SARAJEVO Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić

Na videokonferenciji s ambasadorima i predstavnicima međunarodnih organizacija i agencija BiH dobila 7.200.000 eura

Na sastanku je učestvovalo više od 60 predstavnika ambasada, misija i međunarodnih organizacija

Avaz.ba

Opis: Ministarstvo sigurnosti BiH

Selma Mujić

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH Fahrudin Radončić održao je danas videokonferenciju s predstavnicima diplomatskih misija i međunarodnih organizacija u BiH o trenutnoj situaciji i potrebama BiH u borbi protiv koronavirusa.

Na sastanku je učestvovalo više od 60 predstavnika ambasada, misija i međunarodnih organizacija, a dijelu sastanka je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Na konferenciji su govorili ambasador SAD Erik Nelson (Eric), šef Misije Delegacije EU Johan Satler (Johann Sattler), ambasador Republike Turske Haldun Koč (Koc), ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Sakser (Saxer), ambasador Hrvatske Ivan Sabolić, ambasadorica Norveške Siri Andersen, ambasadorica OSCE-a Ketlin Kavalek (Kathhleen Kavalec)… Također, videokonferenciji su prisustvovali predstavnici USAID-a, UNDP-a, "Save the Childrena", IBRD-a i drugih međunarodnih institucija.

  • Videokonferencija u Ministarstvu sigurnosti BiH

    Videokonferencija u Ministarstvu sigurnosti BiH

    Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH


Ovom prilikom, učesnici su dobili liste potrebne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine, odnosno FBiH, RS i Distrikta Brčko.

Učesnici videokonferencije su istakli snažnu solidarnost svojih država s građanima BiH i obećali konkretnu pomoć za naše građane. To su učinili i Nelson, ambasador SAD, kao i više drugih ambasadora, a ambasador Satler je upoznao prisutne da je EU već osigurala sedam miliona eura za pomoć BiH. Također, i Ambasada Švicarske je izdvojila 200.000 dolara.

  • Videokonferencija u Ministarstvu sigurnosti BiH

    Videokonferencija u Ministarstvu sigurnosti BiH

    Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH


Govoreći na konferenciji, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić su naglasili da je uz humanitarni aspekt, sada još važnije da države EU i međunarodni partneri omoguće hitnu kupovinu respiratora, zaštitne opreme, lijekova i druge medicinske opreme i njeno nesmetano dopremanje do BiH.

Na konferenciji je potencirana važnost transparentnog rada, a više učesnika konferencije su istakli hitnost usvajanja budžeta Bosne i Hercegovine, kao jedan od preduvjeta koordiniranije borbe protiv koronavirusa.

Više o temi Koronavirus

BOSANSKA KRUPA
Od subote cijela općina karantin
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na