COVID-19 Razmatraju se dva načina pružanja pomoći

EU će pomoći BiH u osiguravanju medicinske opreme i ublažavanju posljedica virusa na ekonomiju

Također radimo na oslobađanju sredstava u vrijednosti do pet miliona eura za istu ovu namjenu, izjavio je ambasador EU u BiH

Avaz.ba
23.03.2020 17:16

Johan Satler

Foto: Avaz

Evropska unija razmatra dva načina pružanja pomoći BiH koja uključuju brzu podršku u osiguravanju medicinske opreme u vrijednosti do 7 miliona eura, kao i srednjoročno prilagođavanje i primjenu podrške EU u iznosu do 50 miliona eura za programe ekonomskog razvoja. 

- Evropska unija je i u prošlosti bila uz Bosnu i Hercegovinu, kao što je to bio slučaj sa našom pomoći za oporavak od posljedica poplava u 2014. godini. Hitne mjere koje trenutno poduzimamo su vezane za prioritetnu medicinsku opremu, oko čega smo u kontaktu sa UNDP-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom. To uključuje zalihe za bolnice i sl. Također radimo na oslobađanju sredstava u vrijednosti do pet miliona eura za istu ovu namjenu, a koja bi bila dostupna kasnije, nakon što BiH potpiše finansijski sporazum IPA 2020 - izjavio je Johan Satler (Johann Sattler) Ambasador EU u BiH.

U saradnji sa partnerima, EU također radi na prilagođavanju tekućih i planiranih programa ekonomskog razvoja (kao što su programi podrške biznisima, poljoprivredi te malim i srednjim preduzećima) kako bi doprinijeli ublažavanju posljedica koronavirusa COVID-19 po privredu u BiH.

Sve detalje o koronavirusu pronađite na ovom linku:

https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.

Komentari

NA VRH