KORONAVIRUS

Situacija u Zavidovićima nestabilna zbog dolaska velikog broja građana iz inostranstva

Crveni križ je oformio mobilne timove za pomoć starijim i bolesnim licima i ekipe su svakodnevno na terenu

Zavidovići. Avaz

Piše: Ar. M. / Avaz.ba

23.3.2020

U Zavidovićima trenutno nema registriranih zaraženih koronavirusom, a oko 200 osoba je u samoizolaciji. Do sada je testirana jedna starija osoba koja je bila negativna.

Nadležni prate dešavanja na terenu, i građani uglavnom poštuju donesene odredbe koje se tiču kretanja, nošenja zaštitne opreme, policijskog sata, odredbe koja se tiče udaljavanja od osoba pri kupovini i sl.

JKP “Radnik“ je izvršio čišćenje i dezinfekciju ulica. Crveni križ je oformio mobilne timove za pomoć starijim i bolesnim licima i ekipe su svakodnevno na terenu, a uglavnom se koriste usluge kupovine hrane i lijekova.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija, ona je zbog velikog broja građana koji su se vratili iz inostranstva nestabilna, ali nema mjesta panici, kažu nadležni u epidemiološkoj službi.





Općinski štab civilne zaštite. Avaz

Naime, Zavidovići su u fokusu, zbog velikog broja građana pristiglih u prvom redu iz Italije. Prema nekim procjenama od 8.marta ih se na područje Zavidovića vratilo oko 1.200 ali tačan broj nije poznat. Od 16. marta im je naložena samoizolacija, a do tada su se slobodno kretali, što je izazvalo buru negodovanja među lokalnim stanovništvom.

Oko 200 ljudi je u samoizolaciji i putem telefona su im na raspolaganju ljekari Doma zdravlja. Ostali pacijenti koji trebaju preglede u domu zdravlja moraju prije dolaska telefonski kontaktirati svog ljekara.

Na posljednjoj vanrednoj sjednici Općinskog štaba civilne zaštite, održanoj u ponedjeljak, donesena je nova naredba o skraćenju radnog vremena do 16.30, svim prodajnim objektima kojima ranije nije zabranjen rad.

Romi trenutno naugroženija populacija

Predsjedavajući Općinskog vijeća Zavidovići Redžo Seferović, obratio se načelniku općine Hašimu Mujanoviću izražavajući zabrinutost za 850 građana romske populacije koja živi u Zavidovićima. Tražio je konkretnu pomoć u prehrambenim paketima za trenutno najugroženiju populaciju.

- Njihova egistencija zavisi isključivo od prodaje željeza i rabljene robe, a zbog nemogućnosti rada ugroženi su i potrebna im je prvenstveno hrana. Situacija je alarmantna i pojedine porodice već nemaju osnovnih prehrambenih namirnica - kaže Seferović.  

Sve detalje o koronavirusu pronađite na ovom linku:

https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.