COVID-19 Štab civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona

Prva zaražena osoba u Širokom Brijegu u stabilnom stanju, testirano još dvoje

Testiramo sve osobe s kojima je zaražena imala kontakt i provjeravamo tko je mogao biti nulti pacijent, rekao epidemiolog Vasilj

Avaz.ba

Pres-konferencija Štaba civilne zaštitet ZHK

Foto: M. Smajkić


Ispred zgrade Vlade Zapadnohercegovačkog kantona danas je održana konferencija za novinare Štaba civilne zaštite ZHK.

Konferencija je sazvana zbog prvog potvrđenog slučaja zaraze koronavirusom u Širokom Brijegu.

Kako je rečeno, jučer je ta osoba bila na pregledu u Domu zdravlja Široki Brijeg, nakon čega je upućena u SKB Mostar, gdje je testom potvrđeno da ima koronavirus. Odmah su poduzete sve mjere dezinfekcije u Domu zdravlja.

  • Zaražena jučer bila na pregledu u Domu zdravlja Široki Brijeg

    Zaražena jučer bila na pregledu u Domu zdravlja Široki Brijeg

    Foto: M. Smajkić


Riječ je o 75-godišnjakinji koja je trenutno u stabilnom stanju. Sve bliže osobe su u samoizolaciji, dvije osobe upućene su na testiranje u SKB Mostar, rekao je ministar zdravstva Tomislav Pejić.

Testiramo sve osobe s kojima je zaražena imala kontakt i provjeravamo tko je mogao biti nulti pacijent. Mi smo danas dvije osobe odveli na testiranje i te rezultate očekujemo danas poslijepodne. Imamo jedan slučaj i u Hrvatskoj. Uspostavit ćemo kontakt da vidimo u kakvom stanju je ta osoba - rekao je epidemiolog Ivan Vasilj. 

Predsjednik Vlade i komandant Štaba civilne zaštite Zdenko Ćosić kazao je da će sada biti povećan broj ljudi u samoizolaciji i da će se svi oni koji se ne budu toga pridržavali biti kažnjavani te će se njihova imena objavljivati.

Ministar zdravstva rekao je da je u procesu nabavka 5.000 transportnih briseva. Njima će se uzimati uzorci koji će se slati u SKB Mostar.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na