SARAJEVO

Milićević: Nismo još razmatrali stalni karantin u FBiH

Na računima postoje sredstva koja se ne troše nenamjenski. To je garancija da će se nabaviti sve ono što je interventno i što je hitno, rekla Milićević

Jelka Milićević. Arhiv

Piše: Avaz.ba

24.3.2020

Ministrica finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević rekla je da se Kriznom štabu javljaju mnoge međunarodne organizacije i privredni subjekti koji nude pomoć.

- U ovom trenutku se Vlada opredijelila da to bude vrlo kontrolirano prikupljanje. Jučer smo definirali da je Zavod za javno zdravstvo institucija koja ima svu svoju logistiku i kadar da sagleda koja je to potrebna oprema zdravstvenim ustanovama i inspekcijskim organima – kazala je Milićević.

Na taj način, kako je rekla Milićević, žele uvesti jedan brz kontrolni mehanizam za nadzor troškova. 

- Na računima postoje sredstva koja se ne troše nenamjenski. To je garancija da će se nabaviti sve ono što je interventno i što je hitno. Federalni štabu civilne zaštite priprema sastanak i na tom sastanku pravimo stalnu analizu. Razmatra se i mogućnost otvaranja posebnih računa za namjensko prikupljanje sredstava koji će služiti kao osnova za formiranje određenih fondova – rekla je Milićević.

Jelka Milićević. Arhiv

Govoreći o mogućnosti uvođenja stalne zabrane kretanja za građane, kazala da se situacija analizira te da su u ovom trenutku uvedene naredbe dovoljno jasne i precizne da ne bi došlo do brzog prijenosa zaraze i da se potpuni karantin nije razmatrao.

- O tim aktivnostima donijet će se odluke na osnovu preporuka, da se ne bi narušila nadležnost i ustavna struktura u FBiH – kazala je Milićević.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.