SARAJEVO

Mandić: Masovno testiranje na koronavirus nije rješenje

Ukupno testiranih na koronavirus na području Federacije je 400

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić. Avaz

Piše: Avaz.ba

24.3.2020

Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić na konferenciji za medije u Sarajevu kazao je da je ukupno testiranih na koronavirus na području Federacije 400.

- Od toga je njih 45 pozitivnih, u Mostaru je testirano 16 pacijenata, a pozitivno je 5. Njih četiri su iz Konjica i jedan iz Širokog Brijega, to je veza jer je bila rodbina iz Njemačke u posjeti. U Sarajevu je 19 testiranih i jedan je pozitivan, to je povratak iz Njemačke. U Tuzli je osam testiranih i svi su negativni – poručio je Mandić. 

Ovom prilikom ponovo je uputio apel da se građani pridržavaju mjera samoizolacije.  

- Oni koji se ne pridržavaju bit će kažnjeni, a pohvalio bih one koji se pridržavaju – naglasio je Mandić.


Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić. Avaz

Odgovarajući na pitanje novinara, Mandić je kazao da je jučer u BiH stiglo 1.500 testova na koronavirus.  

- Sutra nam stiže također 1.500 testova, do sljedećeg četvrtka stiže nam 20.000 testova. Ponavljam da mi imamo dovoljan broj testova, ali i da nam situaciju ne može riješiti masovno testiranje. Testove moramo dati ljudima u ruke koji su stručni. Bit će ravnomjerno raspoređeni i o tome se brine Krizni stožer.

Na pitanje o zaraženoj osobi iz Bihaća koja je navodno bila u kontaktu s migrantima, Mandić je kazao da ta osoba nije bila u kontaktu s migrantima.

- Testiranje koje je izvršeno je takvo da ne možemo sa sigurnošću reći da je ta osoba pozitivna na virus – istakao je Mandić.

Još jednom je ponovio da masovna testiranja na koronavirus nisu rješenje.

- Konjički klaster sutra izlazi iz samoizolacije, jer je prošlo 14 dana, iz tog klastera su nam se pojavili i Goražde i Travnik, tako da ćemo vidjeti kako će se razvijati sekundarni kontakti. Informacije koje imamo kažu da smo dobro pokrili taj konjički klaster. Imamo još Bihać i Mostar koji smo isto dobro pokrili. Međutim, sve ovo bilo bi puno manje da su nas poslušali i ograničili broj graničnih prijelaza. U svemu smo pomalo kasnili, ali nadam se da smo se osvijestili i da ćemo iskontrolirati ovu situaciju – zaključio je Mandić.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.