RAZGOVOR

Tanja Fajon za "Avaz": EU neće ostaviti Balkan da se sam bori s virusom

Živimo u teškim vremenima u kojima smo svi suočeni s istim neprijateljem i zato moramo biti ujedinjeni i solidarni u borbi protiv pandemije, kaže Fajon

Fajon: Ovo ugrožava našu ekonomiju i zdravstveni sistem. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

25.3.2020

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon u razgovoru za "Dnevni avaz" pozvala je na saradnju i solidarnost među svim evropskim zemljama. Istakla je da smo svi suočeni s nepoznatom situacijom koja utječe na naš životni put.

Brojne akcije

- Ovo ugrožava našu ekonomiju i zdravstveni sistem. Od najveće je važnosti da stojimo zajedno i pomažemo jedni drugima. Uzimajući u obzir sva ograničenja i većinu njihovih predstavnika koji rade na mreži, institucije EU i dalje jako djeluju i usko sarađuju kako bi se našla zajednička rješenja za zaustavljanje pandemije - kaže Fajon. 

Naglašava da su Evropska komisija i Evropsko vijeće utvrdili brojne akcije za borbu protiv koronavirusa.

- Oba prijedloga Vijeća odobrena su bez izmjena, što znači da će se izdvojiti 37 milijardi eura kohezijskih fondova državama članicama kako bi se prevladale posljedice koronavirusa, osam milijardi eura investicijske likvidnosti predfinansiranja u 2019. i također 29 milijardi eura strukturnog finansiranja širom EU do 2020. godine. Komisija daje sve od sebe kako bi osigurala dovoljno zalihe medicinske opreme u cijeloj Evropi. Snažno se zalažemo da EU ne može ostaviti zapadni Balkan da se sam nosi s virusom - pojašnjava.

Fajon: Ovo ugrožava našu ekonomiju i zdravstveni sistem. Agencije

Potcrtala je da će Evropska unija jasno pomoći zemljama zapadnog Balkana. Još jednom je naglasila važnost solidarnosti i ujedinjenja u ovim trenucima.

Zajednički dogovor

- Živimo u teškim vremenima u kojima smo svi suočeni s istim neprijateljem i zato moramo biti ujedinjeni i solidarni u borbi protiv pandemije. Stoga je poruka socijalista i demokrata vrlo jasna, pozivamo države članice i Komisiju EU da uključe sve zemlje zapadnog Balkana u zajednički odgovor u borbi protiv virusa. Djelimična rješenja nisu prihvatljiva za nas jer smo svjesni da se niko ne može i ne smije boriti sam protiv ove bitke - zaključuje Fajon.

Virus ne poznaje nacionalnost

Dodaje da pomno prati pojavu i širenje pandemije koronavirusa u zemljama zapadnog Balkana. 

- Nažalost, virus je zahvatio sve. Kao što znamo, on ne poznaje ukućane i nacionalnosti. Ova situacija izazvala je vanredne mjere, što je rezultiralo i odgađanjem izbora u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji – ističe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.