TVRDNJE STRUČNJAKA

Djeca se mogu zaraziti i mogu biti prijenosnici koronavirusa i kada nemaju simptome

Vjeruje se da kod djece uzrokuje blaže simptome nego kod odraslih, ali specifične karakteristike bolesti postaju jasnije kako epidemija odmiče

Djecu je važno učiti da redovno i temeljito peru ruke. Ilustracija

Avaz.ba

24.3.2020

Dok širom svijeta raste broj zaraženih koronavirusom, mnogi roditelji pokušavaju zaštititi svoju djecu od zaraze, a jedina im je utjeha statistika. Prema za sada dostupnim podacima, zaražena djeca pokazuju blage simptome, piše "Guardian". Ovo su činjenice koje do sada znamo o djeci i virusu COVID-19, kažu stručnjaci. 


Mogu li se djeca zaraziti koronavirusom?

Da, mogu se zaraziti i čini se da mogu biti prijenosnici bolesti čak i kada nemaju simptome. Zbog toga je djecu važno učiti da se socijalno distanciraju te da redovno i temeljito peru ruke, čak i ako se ne čine bolesnima. 


Kako koronavirus djeluje na djecu?

Vjeruje se da kod djece uzrokuje blaže simptome nego kod odraslih, ali specifične karakteristike bolesti postaju jasnije kako epidemija odmiče. Većina onoga što je poznato, temelji se na izvještajima iz Kine, izvorištu epidemije. Naime, 2,4 posto svih zaraženih slučajeva bila su djeca mlađa od 19 godina. Unutar te skupine djece, samo ih je 2,5 posto imalo teže simptome, ali kako se rade nova istraživanja, stječe se jasnija slika o obolijevanju djece. 


Naučnici upozoravaju roditelje da ipak ostanu na oprezu. Ilustracija

Zašto koronavirus utječe na djecu drugačije?

To za sada nije poznato. Džej Si Batler (Jay C. Butler), zamjenik direktora pri Američkom centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, rekao je u live chatu: 

- Fenomen je vrlo zanimljiv, ali mehanizam je nepoznat. 

Najranjivija skupina kad je riječ o koronavirusu su ljudi u dobi od 60 godina i stariji koji već imaju neku drugu bolest. To uključuje ljude koji, prema podacima WHO-a, imaju visok pritisak, dijabetes, karcinom, srčane bolesnike ili one koji imaju hroničnu respiratornu bolest.


Moje dijete već ima drugu dijagnozu. Trebam li se brinuti zbog koronavirusa?

Respiratorne bolesti, poput astme, često rezultiraju ozbiljnim virusnim oboljenjima, poput gripe. No, koronavirus je nov virus i još je nepoznanica hoće li ozbiljnije utjecati na djecu koja boluju od astme. Također, nije poznato hoće li djeca s dijabetesom imati teže simptome ako obole od koronavirusa, jer je dijabetes rizičan faktor kod odraslih. Naučnici pri Univerzitetu "Johns Hopkins" upozoravaju roditelje da, ipak, ostanu na oprezu. 


Trebam li slati djecu u školu?

Mnoge države odlučile su umjesto roditelja i zatvorile školske ustanove kako bi se zaustavilo širenje virusa. 

Sve informacije o borbi protiv pandemije koronavirusa čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.