ODLUKE

Vijeće ministara zatvorilo granice za strance, donijelo i niz drugih mjera

Privremeno su zatvoreni međunarodni granični prijelazi za promet putnika u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli

Vijeće ministara BiH. Avaz

Piše: Avaz.ba

24.3.2020

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Prijedlog odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini, a čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

- Ono što je izazvalo veliku pažnju je zatvaranje aerodroma u BiH. Vijeća ministara donijelo odluku da se sva četiri granična prijelaza na aerodromima zatvaraju za putnički saobraćaj. Odluka sama po sebi stupa na snagu 30. marta u šest sati. Ovo je urađeno na zahtjev federalne strane. Donijeli smo odluku o potpisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH. Tu odluku smo dva puta mijenjali - rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u obraćanju nakon sjednice. 

Faksimil odluke. Avaz

Privremeno se zatvaraju međunarodni granični prijelazi za promet putnika: Aerodrom Sarajevo, Aerodrom Mostar, Aerodrom Banja Luka i Aerodrom Tuzla. 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici zabranilo je ulazak u Bosnu i Hercegovinu svim stranim državljanima, u okviru mjera borbe protiv koronavirusa. Izuzetak je napravljen samo u slučaju vrlo rijetkih kategorija, kao što su EUFOR, NATO i tako dalje, a kako je ranije i najavio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. 

- Danas smo donijeli odluku kojom se na graničnim prijelazima zabranjuje ulazak svim građanima stranim državljanima ulazak u BiH, i to je privremena odluka uz nekoliko izuzetaka, a to su diplomate i ljudi koji dolaze da kroz medicinsku pomoć civilne zaštite. Za nas je specifičan granični prijelaz u Neumu, jer tamo se odvija nesmetan saobraćaj između samog juga Hrvatske i Hrvatske – rekao je Tegeltija.

Definirani granični prijelazi za robu

Dodao je i da su definirali granične prijelaze za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu. Prema Hrvatskoj to su Bijača, Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac, a izuzetak su dva granična prijelaza u Neumu. Granični prijelaz prema Srbiji je na Rači, a prema Crnoj Gori je Klobuk. 

- Donijeli smo i Odluku o oslobađanju od plaćanja indirektnih poreza na medicinski materijal i opremu. Ona je privremena. Poreza su oslobođene humanitarna pomoć koja je upućena javnim institucijama bilo kojeg nivoa vlasti. Privatne pošiljke neće biti oslobođene plaćanja, jer mi ne znamo gdje će završiti - kazao je Tegeltija.


Oprema ključni problem

Jednoglasno je usvojen Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH za drugi kvartal 2020. godine, za period april-juni. Podršku je dobio i Prijedlog Ministarstva vanjskih poslova o privremenom prekidu izdavanja viza.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i Prijedlog odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povrata već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane koronavirusom (Covid–19) i Informaciju o regionalnim mjerama za olakšavanja prometa vitalnih proizvoda uslijed krize uzrokovane virusom korona.

- Građanima poručujem da je neophodno da se svi pridržavaju naredbi i preporuka kriznih štabova. Naredbe koje dolaze od kriznih štabova jesu u funkciji zaštite zdravlja. Neophodno je da osiguramo sredstva medicinskim radnicima jer bez njih ne možemo da dobijemo ovu borbu, a oni je ne mogu dobiti sami. Želim građanima poslati poruku i da nećemo pobijediti virus uz pomoć humanitarne pomoći, jer su sve zemlje pogođene i svi su sobom okupirani. Neophodno je da objedinimo sve naše resurse koji nisu mali u ovom trenutku – dodao je Tegeltija.

Naglasio je da je u ovom trenutku ključni problem za BiH kako nabaviti neophodnu opremu i kako je transportirati do medicinskih radnika.

- Svjetska banka je planirala sredstva za pomoć medicinskim ustanovama i to je trenutno u pregovorima. Nastavit ćemo sarađivati sa svim međunarodnim institucijama kako bi osigurali roba za potrebe zdravstvenih radnika – kaže Tegeltija.

Zoran Tegeltija. M. Tabaković

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.