PREPORUKA Zbog vanredne situacije uzrokovane epidemijom COVID-19

UIOBiH: Koristite granične prijelaze Gradina, Bosanski Brod i Izačić

Kako bi se rasteretio rad carinskih ispostava Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac

Fena

Gužve u Bosanskoj Gradišci

Foto: Avaz


Zbog vanredne situacije uzrokovane epidemijom COVID-19, svi kamioni koji samo vrše tranzit robe kroz Republiku Hrvatsku, u obavezi su da prelaze na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac na sjeveru te Bijača na jugu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Napominju da su se zbog trenutne, veoma komplicirane procedure s vozačima kamiona, koje provodi Granična policija Hrvatske, stvorile velike kolone kamiona, posebno na prijelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac, te zastoj prometa teretnih motornih vozila.

- Zbog toga apeliraju na sve prijevoznike koji izlaze iz BiH sa praznim kamionima i idu na utovar u Hrvatsku ili prevoze robu čije je krajnje odredište Republika Hrvatska, a koja ne podliježe nadzoru nadležnih inspekcija, da koriste granične prijelaze Gradina, Bosanski Brod i Izačić. Na ovakav način osigurat će se smanjenje kolona kamiona na prijelazima Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac – ističu iz UIO-a.

  • Uprava za indirektno oporezivanje BiH

    Uprava za indirektno oporezivanje BiH

    Foto: Avaz


Također, pozivaju uvoznike i špediterske kuće da, u slučajevima gdje je to moguće, uvozne pošiljke upućuju tranzitnim prijavama u carinske ispostave u unutrašnjosti zemlje kako bi se rasteretio rad carinskih ispostava Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac, koje su trenutno izuzetno opterećene. 

- Kako bi se izašlo ususret privrednoj zajednici u BiH na način da se provođenje carinskih postupaka dodatno ubrza, UIO je otvorio mogućnost da špediterske kuće u ispostavama Bosanska Gradiška i Bosanski Šamac podnose carinske prijave na server Uprave u toku 24 sata. Registriranjem što većeg broja carinskih deklaracija tokom 24 sata (posebno za one pošiljke koje ne podliježu inspekcijskom nadzoru), carinska služba moći će ih obrađivati od ranih jutarnjih sati – naglašavaju iz UIO-a.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na