SARAJEVO

Banke se udružile i donirale novac za nabavku respiratora

Saopćenje iz Udruženja banaka

Pomoć zdravstvenom sistemu. Arhiv

Fena

25.3.2020

Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini posredstvom Udruženja banaka BiH (UBBiH), a radi podrške zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini, finansirale su nabavku tri respiratora, testova na koronavirus te zaštitne opreme za potrebe Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetskog kliničkog centra RS Banja Luka i Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru. 

- Bankarski sektor je u ovim izazovnim vremenima odlučio djelovati ujedinjeno i usmjeriti podršku u zdravstveni sektor. Znamo da bolnice imaju mali broj respiratora, a oni su ključni za adekvatno zbrinjavanje pacijenata u teškom zdravstvenom stanju.                       

Pomoć zdravstvenom sistemu. Arhiv

- Stoga, od doniranih sredstava će svaki klinički centar izvršiti nabavku najsavremenijih stacionarnih respiratora i određenu količinu zaštitnih sredstava za medicinsko osoblje. Mi im samo možemo zahvaliti za angažman i doprinos koji daju kroz svoj plemeniti poziv, čuvajući živote i zdravlje svih nas - istakao je Berislav Kutle iz Udruženja banaka BiH.

Vjeruje da je to prva u nizu aktivnosti, koje će banke realizirati s ciljem podrške građanima, klijentima i njihovim porodicama.

Najavio je da se već razmatraju dodatne aktivnosti, kojima će banke podržati lokalnu zajednicu, saopćeno je iz Udruženja banaka BiH.

Sve o borbi protiv pandemije koronavirusa čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.