RAZGOVOR

Doktor Hošić o smrti žene na Ilidži: Bez obdukcije niko ne može znati je li umrla od koronavirusa

Kćerka je ta koja je krila da nije bila nigdje, a navodno je imala kontakt s nekim Italijanima

Doktor Hošić: Šta se dogodilo na Ilidži. Avaz

Piše: Z. Karić / Avaz.ba

25.3.2020

Smrt žene iz Hrasnice, za koju je prvobitno rečeno da je umrla u Domu zdravlja Ilidža, izazvao je val panike među građanima. Poznati pulmolog u Domu zdravlja KS Mujo Hošić kaže da je žena umrla na putu od Hrasnice do DZ Ilidža.


Obična gripa

- Žena je u nedjelju bila u DZ Ilidža s temperaturom i ostalim pratećim simptomima, ali je niko nije testirao. I u ponedjeljak se javila u ambulantu porodične medicine u Hrasnici i opet ništa. I onda, kad je ženi stanje postalo kritično, zove se Vojna bolnica, ali oni primaju samo trudnice i djecu te se zove Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), i to brojevi na koje se javljaju ako nema pozitivnih epidemioloških podataka – kaže dr. Hošić. 

On dodaje kako se ženino stanje tretiralo kao obična gripa i da je trebala uraditi labaratorijske nalaze, a potom doći kod njega da snimi pluća. No, nikad nije došla.

Dr. Hošić: Niko je nije testirao. Avaz

- Ženi je u putu pozlilo i umrla je. Sada se nagađa kako je uzrok smrti embolija ili infarkt. Sve je, apsolutno, moguće, jer bez obdukcije, niko ne može znati je li žena umrla od koronavirusa. Nakon njene smrti, urađeni su testovi te nam je prvobitno bilo javljeno kako nije bila pozitivna na koronavirus da bi poslije javili da jeste – govori dr. Hošić.

Svi kriju

Još jednom je ponovio kako žena nije krila da je bolesna i javila se ljekarima. No, kako ističe dr. Hošić, kćerka je ta koja je krila da nije bila nigdje, a navodno je imala kontakt s nekim Italijanima. Problem je, ističe, što svi kriju i svi lažu, a glavni problem je neprosvijećenost stanovništva i nespremnost sistema, zbog čega se dolazi u ovakve situacije.  

Osoblje u kućnoj izolaciji

Prostorije DZ Ilidža su dezinficirane, kao i put te vozila. Također, oni koji su bili u bližem kontaktu s umrlom ženom,  u kućnoj su izolaciji. 

- Osoblje DZ Ilidža koje je bilo u kontaktu s umrlom ženom, u kućnoj je izolaciji od najmanje 15 dana da se vidi jesu li ili ne zaraženi i, zavisno od razvojnih simptoma, Krizni štab će odlučiti hoće li biti testirati ili neće. Vidjet ćemo. I ja sam u kućnoj izolaciji, jer je moja supruga imala dodir s umrlom ženom – naglasio je dr. Hošić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.