SAOPĆENJE Ministar sigurnosti BiH

Ministri Mitrović i Radončić razgovarali s ambasadorom Hrvatske u BiH

Razgovaralo se o načinu bržeg prometa robe, jer su se proteklih dana stvarale velike gužve na graničnim prijelazima

Avaz.ba
25.03.2020 12:07

Sastanak ministara Mitrovića i Radončića s ambasadorom Hrvatske Ivanom Sabolićem

Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, zbog potrebe smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i robe, održali su danas u Sarajevu sastanak s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.  

Razgovaralo se o načinu bržeg prometa robe jer su se proteklih dana stvarale velike gužve na graničnim prijelazima koji su otvoreni za međunarodni transport, a poseban problem su kilometarske kolone kamiona u Gradišci koji čekaju na ulazak u Hrvatsku i ometaju život lokalnog stanovništva.

  • Sastanak ministara Mitrovića i Radončića s ambasadorom Hrvatske Ivanom Sabolićem
    Sastanak ministara Mitrovića i Radončića s ambasadorom Hrvatske Ivanom Sabolićem Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH

Na sastanku je dogovoreno da se organiziraju sastanci operativnih timova svih nadležnih službi BiH i Hrvatske na graničnim prijelazima Bosanski Šamac, Bosanska Gradiška i Bijača, kako bi dogovorili način rada i ubrzanja prolaska kamiona i transporta robe.

Također, ukazano je na potrebu da se kamioni koji idu samo u Hrvatsku, usmjeravaju na druge otvorene granične prijelaze, a ne samo tri spomenuta, kako se ne bi stvarala gužva na prijelazima koji su otvoreni za međunarodni transport. Očekuje se da će radne grupe biti formirane za svaki granični prijelaz posebno, a činit će ga predstavnici graničnih policija, carina te fito i veterinarskih službi iz obje države.

Ovom prilikom razgovaralo se i o tzv. zelenom koridoru EU za transport robe koji prolazi i kroz našu zemlju te o tome kako da BiH što efikasnije participira u ovoj strateški važnoj odluci.

NA VRH