KORONAVIRUS

U slučaju priliva pacijenata u Goraždu: Primarni izolatorij u privatnoj kući, neće se koristiti Kantonalna bolnica

Prvi sprat je apsolutno uslovan, a drugi sprat ćemo odmah dati na opremanje, kaže Edita Velić

Dovoljan broj prostorija za potrebe primarnog izolatorija. A. Bajramović

Piše: Al. B. / Avaz.ba

25.3.2020

U kući u ulici Omera Vrane u Goraždu u toku su pripreme za otvaranje izolatorija, koji će se koristiti u slučaju priliva pacijenata zaraženih koronavirusom.

Objekt koji je za ove namjene ustupio Zijo Ćurović, Goraždanin koji živi i radi u Danskoj, posjetili su i članovi Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Brojne reakcije

- U ovoj kući se nalazi dovoljan broj prostorija za potrebe primarnog izolatorija. U pitanju su dva sprata i prizemlje. Kao ambulantni dio koristit će se prizemlje.

Na spratove će se smjestiti po dva kreveta u jednoj sobi, koje imaju sve uslove za petnaestak pacijenata, ako za tim bude potrebe. Prvi sprat je apsolutno uslovan, a drugi sprat ćemo odmah dati na opremanje. Ubacit će se bolnički kreveti pa će i on biti spreman – kazala je komandant KŠCZ Goražde Edita Velić.

U kućnoj izolaciji je 129 osoba. A. Bajramović

Ona dodaje da se nijedan dio Kantonalne bolnice, a što je u proteklim danima izazvalo brojne reakcije, neće koristiti u svrhu izolacije pacijenata.

Na području BPK Goražde do sada su registrirana četiri slučaja zaraze koronavirusom. U kućnoj izolaciji je 129 osoba, među kojima je 59 radnika kompanije „Ginex“ sa svojim porodicama.

Situacija zadovoljavajuća

U slučaju potrebe, kao izolatorij s većim kapacitetom, koristit će se Srednja tehnička škola.

– Situacija u BPK trenutno je stabilna, pronašli smo klastere koji se ne šire dalje, radimo sve na zaštiti građana. Situacija je zadovoljavajuća, kako ponašanje građana koji se pridržavaju svih mjera, tako i od onih koji poduzimaju aktivnosti na suzbijanju zaraze – ističe Velić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.