PRIJEDOR

U karantine na Kozari smještaju se i osobe upućene s graničnih prijelaza

Procjena je da je narednih deset do 15 dana najkritičniji period

Milenko Đaković. Srna

Srna

25.3.2020

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da će karantini na Kozari služiti i za smještaj osoba koje prođu zdravstvene procedure u karantinima na graničnim prijelazima i koje odlukom Štaba RS budu upućene u karantine u svojim lokalnim zajednicama.

Đaković je pojasnio da su karantini prvobitno bili predviđeni za one koji krše odluke o izolaciji, ali da je funkcija karantina u jedinicama lokalne samouprave sada proširena odlukama Štaba RS koje grad Prijedor u cijelosti poštuje.

Prema njegovim riječima, u planinarskom domu na Mrakovici smještena je jedna osoba koja je kršila odluku o izolaciji i taj karantin raspolaže sa oko 30 kreveta i jučer je bio dostupniji za transport, te je zato on izabran za prvu lokaciju, dok je naredni karantin, planinarski dom Kotlovača, bio slabije pristupačan zbog snijega visine oko 40 centimetara.

- Najprije popunjavamo Mrakovicu, pa potom ćemo Kotlovaču, jer se očekuje dalji priliv s granica - rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je dodao da je pravilnik o radu karantina propisao Štab RS, a da je Gradski štab danas oformio tim za upravljanje karantinima kojeg čine predstavnici Doma zdravlja, Policijske uprave i Civilne zaštite, napominjući da će karantine nadzirati policija i zdravstveni radnici.


Milenko Đaković. Srna

- Procjena je da je narednih deset do 15 dana najkritičniji period i ja molim građane, uključujući one kojima je istekla mjera zdravstvenog nadzora, da i dalje ostanu disciplinirani jer su samo disciplina, uz sve dosadašnje mjere, doveli do toga da nemamo novozaraženih - poručio je Đaković.

On je ocijenio da je situacija pod kontrolom jer građani sve više poštuju mjere, da se za sva pitanja koja imaju lica starija od 65 godina očekuju odgovori sa nivoa RS i da je apel svima da se maksimalno odgovorno ponašaju i narednih 15 dana najveće očekivane neizvjesnosti.

Za 14.00 časova Đaković je najavio sastanak sa privrednicima radi eventualnog angažmana u hitnim nabavkama koje prevazilaze kapacitete gradskih i republičkih okvira.

Najhitnija je potreba bolnice i soba za izolaciju bolesnih jer za tendere nemamo vremena, a moramo biti spremni za blisku budućnost - dodao je Đaković. 

U Prijedoru je i dalje samo jedno lice pozitivno, 964 je u izolaciji, a 26 izašlo iz zdravstvenog nadzora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.