EKSKLUZIVNO

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš za "Avaz": BiH treba koristiti tuđa iskustva i razviti svoju strategiju

Najvažnije je da virus ne uđe u zdravstveni sistem

Beroš: Najbitnije da ne dođe do eksplozije epidemije. PIXSELL

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

25.3.2020

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz" otkrio iz prve ruke strategiju borbe protiv koronavirusa u toj zemlji. 

Istovremeno je napomenuo da u Bosni i Hercegovini trebamo koristiti tuđa iskustva i tako stvoriti vlastitu strategiju.

Dodaje kako je samozaštita apsolutni prioritet.

Apsolutni prioritet

- Ovaj virus se širi aerosolom, kašljem, dodirom. Održavanje higijene stanova i prostora je najbitnije. Također, održavati distancu, jedan metar na otvorenom, dva u zatvorenom prostoru. Virus se ne širi putem kože, već samo ako rukama dodirnemo oči, sluznicu i usta. Također, poručio bih zdravstvenim djelatnicima u BiH, koristeći tuđa iskustva, neka rađaju svoju strategiju i tako onemoguće da virus uđe u zdravstveni sistem. U suprotnom će biti, kao što je bilo u Italiji, korak do katastrofe - upozorava Beroš.  

Kaže kako su se time vodili i u Hrvatskoj i o koronavirusu počeli razmišljati još dok je pandemija bila u Kini. 

- Inicijalna zbivanja u Kini su ukazivala da će se virus brzo širiti, s obzirom na veliki broj oboljelih, tako da smo imali dovoljno vremena da proučimo strategiju. Vrlo rano smo, uz naše epidemiologe, kontaktirali i druge države da nam prenesu svoja iskustva, posebno Singapur. Zašto Singapur? Ta se zemlje još od posljednje epidemije SARS-a pripremala na nešto slično. Oni su imali odgovore na moguću epidemiju. Mi smo neke od njihovih mjera kopirali i implementirali u naš odbrambeni sistem - kaže nam na početku razgovora.

Beroš: Najbitnije da ne dođe do eksplozije epidemije. PIXSELL

Ističe da je od momenta kad je virus stigao u Italiju samo bilo pitanje dana kad će stići i do našeg regiona.

- Mi u Hrvatskoj imali smo sreću da je prvi slučaj zaraze brzo detektiran, pacijent smješten u bolnicu. Zato je najbitnije da epidemiološka služba brzo detektira i sve kontakte koje je imao zaraženi, postupa prema njima na adekvatan način. Tako smo i mi uradili s nultim pacijentom. Tako da nismo napravili veliku inicijalnu štetu, kao npr. u Italiji, gdje nije detektiran nulti pacijent i gdje su se zarazili doktori - pojašnjava.

Novi plan

Nakon italijanskog scenarija, dodaje Beroš, Hrvatska je odbacila plan da se svi zaraženi smještaju u jedinice intenzivnog liječenja u najveće bolnice u Hrvatskoj. 

- Došli smo do spoznaje da cijelu bolnicu ispraznimo, prenamijenimo je i pretvorimo u internističko-respiratorni centar. S jučerašnjim danom imamo 382 zaražene osobe, što je za šest sedmica adekvatan broj. Bitno je da nije bilo značajnije eksplozije - navodi hrvatski ministar zdravstva.

Napominje da je to i bio osnovni izazov.

- U slučaju eksplozije zaraženih zdravstveni sistem bio bi prekapacitiran. Naš je cilj bio da maksimalno prolongiramo početnu fazu i zadržimo epidemiju na pojedinačnim slučajevima. U tome smo uspjeli - naglašava.

Osnovni cilj je usporiti progres

No, kako će biti u budućnosti, ne usuđuje se predviđati.  

- Dovoljno je da nemate sreće u nekoliko slučajeva i ode čitav sistem odbrane. Neki su tajili da su bili u inozemstvu i tako ugrozili ljekare. Iako nisam epidemiolog i infektolog, već kirurg, mislim da je malo vjerovatno moći utjecati na krajnji doseg epidemije i ona će učiniti svoje sporije ili brže. Međutim, nama je osnovni cilj usporiti progres i omogućiti adekvatnu reakcija zdravstvenog sistema. Ohrabruje činjenica da je kod 80 posto zaraženih klinička slika blaga, a da neki i ne znaju da su bolesni – ističe Beroš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.