MOSTAR

Krizni štab HNK: Direktor "Igmana" Đahid Muratbegović sinoć hitno prebačen u Mostar u bolnicu

S današnje pres-konferencije. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

25.3.2020

Dr. Jurica Arapović, šef Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba HNK da je testirano 36 osoba, od čega su dva pozitivna nalaza. 

U toku je, naveo je, testiranje za pet osoba, a rezultati se očekuju tokom dana. Potvrdio je da su na području HNK do sada evidentirana 24 pozitivna bolesnika, 17 u Konjicu i sedam u Mostaru. Spolna raspodjela, naveo je, jeste 60 posto u korist muškaraca, dok najmlađi pacijent ima 37 godina, a najstariji 75. 

- U izolacijskom bloku je šest bolesnika, od čega pet iz HNK - rekao je dr. Arapović.

Osvrnuvši se na preminulog pacijenta iz Konjica, dr. Arapović je rekao da u evidenciji nemaju podataka o tome da je on bolovao od hroničnih bolesti. Njemu se stanje praktično pogoršalo pet dana nakon boravka u kućnoj izolaciji. Kazao je da se u kućnoj izolaciji nalazi većina bolesnika i da svi zapravo imaju blažu kliničku sliku, a da se u bolnicu primaju samo oni s razvijenom srednje teškom kliničkom slikom.  


Iznjeli podatke. M. Smajkić

Dva bolesnika su na respiratoru, prvozaraženi iz Mostara i starija žena iz Širokog Brijega. Epidemiološkim izvidom utvrđeno je da je posljednji zaraženi u Mostaru imao kontakt s osobom iz Banje Luke, kod koje je jučer potvrđen koronavirus te da se zapravo u Mostaru pojavio novi klaster.

U SKB Mostar, rekao je dr. Arapović, sinoć je primljen i direktor kompanije "Igman" i njegovo zdravstveno stanje je takvo da za sada nema potrebe za respiratorom. Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona do danas su izdata 1.184 rješenja o samoizolaciji, izvršene su 444 kontrole, a prijavljeno je 16 prekršilaca, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji Kriznog štaba HNK.

Također, rečeno je da MUP HNK od danas uvodi rigoroznije mjere, ne isključuje se mogućnost svojevrsnog izoliranja Kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.