SARAJEVO

Zatvorena firma u kojoj je radila preminula žena iz Hrasnice, 23 osobe u samoizolaciji

U toku je nekoliko testiranja, a u pitanju su kontakti s postojećim klasterima

Pilav: Novi klaster. Avaz

Avaz.ba

25.3.2020

Predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je danas da je zatvorena firma u kojoj je radilažena iz Hrasnice koja je umrla na putu do Doma zdravlja Ilidža. Kasnije je utvrđeno da je zaražena koronavirusom.

Novi klaster, pojašnjeno je, jeste privatna kompanija u kojoj je radila umrla žena iz Hrasnice. Firma je privremeno zatvorena, a mjere samoizolacije određene su za 23 osobe.

U toku je nekoliko testiranja, a u pitanju su kontakti s postojećim klasterima. 

- Ovo je scenarij koji smo i očekivali, paralelno sa svim ovim zdravstveni sistem je radio. U prethodnom periodu napravili smo kompletno informatičko uvezivanje. Koordinirano radimo sa MUP-om KS i očekuje se informatičko uvezivanje s njima - naglasila je Pilav.






Pres-konferencija u Vladi KS. Vlada KS

Direktor Domova zdravlja KS Mehmed Kulić je kazao kako je jučerašnja reanimacija pacijentice ispred Doma zdravlja Ilidža bila, nažalost, neuspjela.

- Čim se saznalo za prisustvo koronavirusa kod umrle pacijentice, pristupilo se neophodnim testiranjima. Zbog svega ovoga, već sinoć su poduzete sve higijensko-epidemiološke mjere obezbjeđenja daljnjeg nesmetanog rada. Zatvorili smo i ambulantu u kojoj se liječila oboljela, te su pacijenti preusmjereni na druge ambulantne lokalitete koji djeluju u ovom naselju. Umrla pacijentica je tretirana nekoliko puta, imala je terapiju za respiratorne smetnje. Međutim, provjeravali smo da se u svim načinjenim zapisima nije mogla ustanoviti epidemiološka veze ove pacijentice sa osobama koje su došle iz ugroženih područja - obrazložio je ovaj slučaj direktor Kulić.

Najavio je odlazak timova domova zdravlja po kućama, ali tek kada bude ustanovljena potreba po kliničkim i epidemiološkim uzusima i pravilima.

Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku:https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.