BOSANSKA GRADIŠKA

Teško stanje na granici: Ministar Mitrović najavljuje dolazak operativnih timova

Saobraćajnice zakrčile na stotine kamiona

Ministar Mitrović posjetio GP Bosanska Gradiška. B. Grgić

Piše: B.Grgić / Avaz.ba

25.3.2020

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović priznaje da je teškom mukom saobraćajnicama zakrčenim na stotine kamiona došao danas poslije podne do Graničnog prijelaza Bosanska Gradiška. Kaže da je uvidio veoma teško stanje i da će već sutra na sva tri prijelaza prema Hrvatskoj doći operativni timovi, koji će snimiti stanje i izvijestiti Vijeće ministara BiH i Vladu Republike Hrvatske. 

- Evropska unija zatražila je pojednostavljenje procedura u međunarodnom transportu robe. Sve države su uspostavile zelene koridore osim Hrvatske i tu nastaju problemi. Imamo još jedno rješenje, a to je otvaranje još jednog graničnog prijelaza. Mi ne možemo utjecati na odluke Hrvatske, ja i ministar Fahrudin Radončić smo jutros razgovarali s hrvatskim ambasadorom, na sve načine pokušavamo riješiti problem - rekao je Mitrović, naglasivši da se ovaj gorući problem mora riješiti za dva-tri dana.

Ministar Mitrović posjetio GP Bosanska Gradiška. B. Grgić

Vozači su na ivici strpljenja. Dubravko Šijan od ponedjeljka čeka da s punim kamionom, natovarenim u Gradačcu, prijeđe u Hrvatsku i odveze robu u Njemačku. Od ponedjeljka čeka i Dražen Novaković, on vozi robu iz Tuzle u Poljsku. Uz vozače je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja vozača za međunarodni i unutrašnji transport. 

Kaže da se s prijelaza u Bosanskoj Gradišci vraća razočaran.

- Danas nismo dobili garancije za ukidanje konvoja s policijom. Ukoliko se do vikenda ne iznađe rješenje, najvjerovatnije ćemo reći vozačima da zaključaju kamione i idu kućama - rekao je Grbić.



Mitrović razgovarao s vozačima. B. Grgić

Nailazi još jedna neizvjesna noć, mnogi vozači kamiona čekaju u Bosanskoj Gradišci od ponedjeljka i nisu sigurni kada će prijeći hrvatsku granicu. 

Ako se ne pronađe riješenje s hrvatskom stranom, problem bi mogao eskalirati, a onda bi u pitanje bilo dovedeno snabdijevanje stanovništva u BiH hranom i lijekovima i rad privrede, koja je već na velikim mukama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.