KORONAVIRUS

U Banovićima testirano pet, u samoizolaciji 195 osoba

Osiguran smještaj za 29 osoba s lakšim simptomima

Općinski štab civilne zaštite. Avaz

Piše: S. I. / Avaz.ba

25.3.2020

Na području Banovića do sada je testirano pet osoba i svi su bili negativni na Covid-19, a trenutno je u samoizolaciji 195 osoba od kojih niko nema simptome, navela je direktorica JZU „Dom zdravlja“ Banovići Munevera Bećarević. 

Dom zdravlja je prilagodio uvjete rada aktuelnoj situaciji izazvanoj koranavirusom i redovno pruža zdravstvene usluge građanima, a ispred zgrade je napravljen trijažni centar, dok dva mobilna tima redovno obilaze osobe u samoizolaciji. U novoizgrađenom dijelu zgrade Doma zdravlja pripremljen je izolatorij.

- Trenutno imamo osiguran smještaj za 29 osoba, odnosno 29 kreveta koji nisu bolnički ali svakako možemo smjestiti eventualno lakše oboljele od Covid-19 virusa i u tom slučaju bismo radni sistem prilagodili potrebama - navela je Bećarević. 

Ona se nada da neće doći do upotrebe istih i ističe da sve ono što se moglo uraditi do sada je i urađeno. Za izolatorij se pripremaju prostorije u Sportskoj dvorani i zgradi Grab potoka u Mačkovcu.

Općinski štab civilne zaštite svakodnevno zasjeda, a danas je izdao i naredbu za poduzimanje mjera kojima će se osigurati smještaj i opremiti objekti za lica koja ne poštuju naredbe samoizolacije, kao i za lica sa potvrđenim Covid-19 s lakšim simptomima i one bez simptoma. Također je angažirao i Crveni križ koji će se uključiti u aktivnosti distribucije lijekova redovnih mjesečnih terapija starijim pacijentima, kojima je zabranjeno kretanje, a to nisu u mogućnosti organizirati uz pomoć porodice i prijatelja.


Husić i Bećarević. Avaz

U protekla 24 sata kontrolirane su 64 osobe u samoizolaciji od kojih se jedna nije pridržavala propisanih mjera i protiv iste je podnesen prekršajni nalog. U istom periodu je pet lica kršilo policijski sat i prema njima su pokrenute zakonom propisane mjere.

- Stanje u Banovićima za sada je stabilno i zadovoljavajuće, isključivo jer nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze - naveo je načelnik Midhat Husić i dodao da treba odati priznanje svima onima koji su poštovali naredbe, a posebno zdravstvenim radnicima i Policijskoj upravi Banovići, koji konstantno pomažu u implementaciji. On je uputio apel građanima na poštivanje naredbi svih nivoa vlasti.

Više o koronavirusu čitajte na linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.