ODLUKE Pres-konferencija Federalnog štaba civilne zaštite

Krizni štab FBiH smijenjen zbog neefikasnosti, počinje nabavka medicinske opreme

Avaz.ba

Fadil Novalić

Foto: Avaz


Vlada Federacije BiH danas je imenovala nove članove Federalnog štaba civilne zaštite. Kako je pojasnio premijer FBiH Fadil Novalić, novi sastav FŠCZ imenovan je zato što nisu bili zadovoljni radom prethodnog sastava, koji je bio glomazan i činila ga je 21 osoba. 

- Nisu odgovorili na postavljene zadatke, naručito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH. Sada je taj štab skraćen na svega sedam osoba i to su najznačajniji organi koji provode mjere borbe protiv koronavirusa. Tu je sad i direktor Federalne uprave za inspekcijske osobe, Federalna uprava policije, jer provodi restriktivne mjere, Zavod za javno zdravstvo, koje je nadležno za ovakve situacije epidemija i pandemija, tu je i federalni direktor robnih rezervi, jer je bitan segment sigurnosti građana i tu je, konačno, i generalni sekretar Crvenog križa FBiH - rekao je Novalić. 

Dodao je kako se od novog sastava Kriznog štaba očekuje da bude efikasniji. 

Istaknuto je kako se intenzivno radi na prikupljanju podataka za potrebe svih nivoa i kreće se u nabavku medicinskih sredstava, od respiratora, testova te ostale medicinske opreme za zdravstveni sektor. 

- Time smo došli u aktivnu fazu, kada ćemo građanima FBiH moći garantirati znatno viši nivo zdravstvene zaštite. Ne zaboravimo da smo još na mjerama koje od nas traži zdravstveni sektor - rekao je Novalić. 

Ne otpuštajte radnike

Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, rekao je da su resorni ministri, u skladu sa zaključkom Vlade FBiH, promijenili svoje programe i namjene utroška sredstava na način da se prilagode aktivnim izazovima i sprečavanju negativnih posljedica koronavirusa. 

- Sektor za održivi povratak već je prošle sedmice objavio poziv da ćemo refundirati sve troškove poljoprivrednih proizvođača na području entiteta RS koji su se vratili. Istovremeno ćemo pokrenuti aktivnosti da nabavimo repromaterijal za jesenju sjetvu. Tako da uvijek ovako, u vrijeme kriza, poljoprivreda je nešto što je aktuelno. S druge strane, nastavit ćemo postojeće programe - rekao je Ramić. 

Naveo je kako su ugrožena radna mjesta tako da će u narednom periodu objaviti javni poziv u kojem će sve firme koje imaju tri i više zaposlenih, pozvati da ne otpuštaju radnike. 

- Onima koji ne budu otpustili radnike, mi ćemo tri mjeseca refundirati doprinose za sve zaposlenike na području entiteta RS - rekao je Ramić. 

Naveo je i kako će u narednom periodu starim osobama biti donirano 2.000 paketa sa prehrambenim namirnicama, a bit će podržan i rad humanitarnih i nevladinih organizacija.  

Broj oboljelih će rasti

Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a, prezentirao je trenutno stanje kada je riječ o broju testiranih i broju oboljelih po kantonima. 

- Do današnjeg dana do 16:30 sati, testirali smo ukupno 480 osoba, od koji su 52 bile pozitivne, i to u HNK 24, ZDK 8, USK 6, BPK 4, ZHK 3, PK 1, SBK 1, dok Tuzlanski i Livanjski kanton nemaju registrirane slučajeve. Također, imali smo, nažalost, tri smrtna slučaja, u Bihaću, Konjicu i Sarajevu. Ono što bih želio istaknuti jeste da smo mi u BiH na vrijeme krenuli sa svim mjerama sprečavanja ove infekcije. Ova infekcija se ne može liječiti nikakvim lijekovima, bitno je da se pridržavate preporuka kriznog štaba i da što manje smanjite kontakte. Jedini način da se ova pandemija zaustavi je ta da se prekine širenje - rekao je Baljić. 

Ukoliko se budemo pridržavali svih uputa, rekao je Baljić, za otprilike 2-3 sedmice možemo biti u situaciji da kažemo da imamo smirivanje situacije

- Trebamo biti realni i reći da će broj oboljelih sigurno rasti u naredne dvije sedmice, kao što je to slučaj bio i sa svim zemljama, ali ukoliko svi zajedno budemo učestvovali u ovome, ja se nadam da ćemo negdje sredinom ili krajem aprila biti u situaciji da imamo silaznu putanju broja oboljelih i da ćemo ići ka rješavanju ovih problema - rekao je Baljić. 

Hvala rudarima

Premijer Federacije zahvalio je tokom današnjeg obraćanja svim rudarima u FBiH, koji neumorno rade kako bi se održala redovna isporuka električne energije u ovom entitetu. 

Dodao je da su trenutno, dok traje pandemija, glavna pitanja iz sektora zdravstva te da će se nakon toga baviti ekonomijom. 

Kada je riječ o raspoređivanju sredstava EU (7,2 miliona eura), Novalić je naveo kako Evropska unija ima lotove pomoći za medicinska sredstva i oni se dijele prema odnosu stanovništva. 

- Sredstva će se, najvjerovatnije, dijeliti prema odnosu stanovništva, kao što su i u drugim prilikama dijeljena. To je jedno, a drugo, danas sam razgovarao s gospodinom Satlerom (Johan Satler, op. a.). Evropska unija je u pregovorima sa skoro 68 miliona, ali rekli su da su danas to proširili na 80 miliona. To će biti sredstva za zdravstvo i sredstva za ekonomiju - dodao je Novalić, istaknuvši kako je počela stizati međunarodna pomoć. 

Istaknuo je da će ona biti raspoređivana u skladu sa pritiskom zaraze. 

- Očito da je to sad u Hercegovini najviše i u Krajini. Zavod za javno zdravstvo ima zadatak da raspoređuje onako kako broj zaraženih koronavirusom gdje postoji - pojasnio je Novalić.

Najavio je da će se raditi rebalans budžeta te da nijedna stavka neće ostati ista. 

Odgoda plaćanja kredita

Na pitanje hoće li banke odlučivati kome će biti moguća odgoda plaćanja kredita, Novalić je rekao da je održan sastanak sa 17 banaka te da je dogovoreno da dođe do moratorija za sve građane, osim za one koji ne žele prekinuti plaćanje i to je bio zaključak sastanka. 

- To je trebalo da servisira Agencija za bankarstvo kroz uredbe i proglase i to je ona uradila na način na koji je uradila. Ja sam zvao danas Agenciju za bankarstvo, oni su u izolaciji, sutra ćemo na jednu od ovih konferencija dovesti predstavnika Agencije da kaže tačno kako to funkcionira - je li se klijent javlja banci ili se banka javlja klijentu, šta s kreditom koji, recimo, dolazi za nekoliko dana - rekao je Novalić. 

Dodao je kako do sada nije bilo potrebe da se diraju budžetske rezerve te da Federalni štab civilne zaštite, koji upravlja u vanrednim okolnostima, poput pandemije koronavirusa, ima dovoljno sredstava. Rekao je i kako neće biti kašnjenja u isplatama penzija, invalidnina i drugih naknada. 

Slučaj "Igman" i Jašarspahić

Komentirao je i slučaj zaraze koronavirusom člana ESV-a, predsjednika Privredne komore FBiH Mirsada Jašarspahića, navevši kako je Vlada FBiH danas u konsultacijama s Anisom Bajramović, glavnim epidemiologom u Kantonu Sarajevo, koja je kazala da mogu nastaviti svoj posao. 

- Jer je na Ekonomsko-socijalnom vijeću taj Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, sjedio, doduše vrlo udaljen od ostalih učesnika, i oni svi treba da se obrate Anisi Bajramović, glavnom epidemiologu u KS - rekao je Novalić. 

Na pitanje ko je bio zadužen za organizaciju i logistiku na proslavi godišnjice "Igmana" te jesu li konobari nastavili raditi i jesu li testirani nakon događaja na kojem je više osoba zaraženo koronavirusom, Novalić je rekao da se posljedicama tog događaja bave epidemiološke službe i krizni štabovi. 

NA VRH

Podijeli članak na