SAVJETI Šta god da radite, nemojte koristiti izbjeljivač ili vodonikov peroksid

Kako očistiti i dezinficirati vozilo, a da ne oštetite unutrašnje površine

Ako vi ili neko drugi ko je bio u vašem automobilu ima simptome bolesti, trebali biste očistiti sve dodirne površine, uključujući volan, ručke na vratima, ručicu mjenjača...

Avaz.ba

Rastvor alkohola koji sadrže najmanje 70 posto alkohola efikasan je protiv virusa

Foto: Ilustracija


Pranje ruku i čišćenje i dezinfekcija površina koje se često dodiruju dva su najbolja načina za odbranu od širenja koronavirusa. Kako se Covid-19 širi, vjerovatno ste već naučili pravilnu tehniku pranja ruku i koja sredstva za čišćenje u domaćinstvu mogu ga uništiti. Međutim, postavlja se pitanje šta je s unutrašnjošću automobila?

Kako zaštititi površine bez oštećenja

- Ako vi ili neko drugi ko je bio u vašem automobilu ima simptome bolesti, trebalo bi da očistite sve dodirne površine, uključujući volan, ručke na vratima, ručicu mjenjača, svu dugmad i tačskrin ekrane, ručice za brisače i pokazivače, naslone za ruke putnika i vozača, ručke za hvatanje i podešavanje sjedišta - kaže Dženifer Stokburger (Jennifer Stockburger), direktorica operativnog odjeljenja u auto test centru „Consumer Reports“.

Ako ste vozač taksija ili prevozite puno putnika, vozite iznajmljeni ili zajednički automobil, ili ako živite negdje gdje ima mnogo slučajeva koronavirusa, redovno čišćenje ovih površina je obavezno. Unutrašnjost automobila je manje izdržljiva od recimo kuhinjskog pulta ili umivaonika za kupatilo. Kako zaštititi te površine bez oštećenja?

 • Mnoga sredstva koja koristite za čišćenje u domaćinstvu mogu očistiti automobil bez oštećenja

  Mnoga sredstva koja koristite za čišćenje u domaćinstvu mogu očistiti automobil bez oštećenja

  Foto: Ilustracija


Uz nekoliko izuzetaka, mnoga sredstva koja koristite za čišćenje u domaćinstvu, a koja ubijaju virus na tvrdim površinama, također, mogu očistiti automobil bez oštećenja njegove unutrašnjosti. Vjerovatno neke od ovih proizvoda već imate kod kuće, piše Consumer Reports.

Rastvor alkohola koji sadrže najmanje 70 posto alkohola efikasan je protiv virusa, navodi CDC.

- U najvećem dijelu, gotovo svaka unutrašnja površina vozila može se očistiti izopropilnim alkoholom - kaže Džef Stout (Jeff), izvršni direktor za globalne inovacije kompanije „Yanfeng Automotive Interiors“.

Međutim, šta god da radite, nemojte koristiti izbjeljivač ili vodonikov peroksid u unutrašnjosti automobila. Iako mogu da ubiju virus na površinama, vjerovatno će oštetiti presvlake vašeg automobila. I ne koristite sredstva za čišćenje na bazi amonijaka na automobilskim ekranima osjetljivim na dodir, jer mogu oštetiti njihove premaze protiv sjaja i otisaka prstiju.

Sapun i voda

Snažno pranje sapunom i vodom, također, može uništiti virus. Korona ima zaštitni omotač koji mu pomaže da zarazi ostale ćelije, a uništavanjem tog omotača može se efikasno razoružati. 

- Kada čistimo, trenje, također, učestvuje u uništavanju. Želite da uradite najbolje sa onim što imate, pa čak i sapun i voda mogu da uklone rizik - kaže dr. Stiven Tomas (Stephen Thomas), šef odjeljenja za zarazne bolesti i direktor za globalno zdravlje na Medicinskom univerzitetu u Sirakuzi.

Sapun i voda su, također, sigurni za većinu interijera automobila, posebno za tkanine i stariju kožu koja je možda već počela pucati.

- Samo budite sigurni da ih ne pritiskajte previše - kaže Leri Kosila (Larry Kosilla), predsjednik kompanije „AMMO NYC“ i domaćin popularnog YouTube kanala o detaljima u automobilima.

 • Sapun i voda sigurni su za većinu interijera automobila

  Sapun i voda sigurni su za većinu interijera automobila

  Foto: Ilustracija


Koža i imitacija kože u automobilima uglavnom imaju uretanske prevlake za zaštitu, koje je sigurno očistiti alkoholom. Međutim, koža je uglavnom obojena, a previše intenzivno čišćenje može ukloniti boju. Kosila kaže da je čuo od vlasnika automobila da im svjetla koža postaje sve prljavija dok je peru, što nije slučaj jer, objašnjava, koža ne postaje prljavije, nego uklanjate svu boju sa površine. 

- Pobrinite se za svoju kožnu presvlaku nakon što je očistite. Trebalo bi da koristite dobro sredstvo za čišćenje kože, a zatim dobar regenerator kože - kaže Džon Ibotson (John Ibbotson), glavni direktor automobilskih usluga u CR-u.

Ako vaš automobil ima presvlake od tkanine, Kosila upozorava da ga ne čistite sa previše vode ili previše sapuna. Nije cilj da napravite što više pjene. Ako napravite pjenu, imat ćete je zauvijek. Pored toga, ako natopite tkaninu do spužve koji je ispod, to bi moglo da stvoriti neprijatan miris ili da potakne rast plijesni. Umjesto toga, Kosila preporučuje lagano čišćenje tkanine malom količinom vode i deterdženta za veš.

Krpe od mikrovlakana

I Stout i Kosila preporučuju čišćenje svih površina krpom od mikrovlakana, zato što je ona napravljena od tkanine koja se sastoji od sićušnih petlji koje hvataju i brišu čestice prašine i prljavštine prije nego što one ogrebu nježne ili sjajne plastične površine. Za poređenje, prljavština i nečistoće iz vašeg automobila mogu se zalijepiti na najčistiji papirne ubruse ili salvete i ogrebati površine u autu poput brusnog papira. 

 • Preporučuje se čišćenje svih površina krpom od mikrovlakana

  Preporučuje se čišćenje svih površina krpom od mikrovlakana

  Foto: Ilustracija


Nakon što završite sa čišćenjem, ne zaboravite da operete ruke prije i poslije vožnje. Ovu dobru naviku treba da zadržite bez obzira na epidemiju koronavirusa, jer će tako zaštititi vaš volan i ostale površine koje često dodirujete u automobilu.

- Broj jedan je da operete ruke - kaže Kosila.

- Možete da očistite volan, ali ako imate prljave ruke, vratićete tu prljavštinu. Pranje ruku je još uvijek jedan od najboljih načina da se odbranite od COVID-19 – rekao Tomas.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na