RAZGOVOR Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

Šeranić za "Avaz": Ostanite kući, to nam trenutno najviše treba

Za ovaj scenario mi smo se pripremali od sredine januara, a sve mjere koje se donose imaju stručno utemeljenje, kaže Šeranić

A. Tiro / Avaz.ba

Šeranić: Žarište pandemije premjestilo se u Evropu

Foto: Agencije


Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić u razgovoru za "Dnevni avaz" upozorio je građane da se pridržavaju svih mjera prevencije širenja koronavirusa. Ostanak u kući je, kaže, nešto što nam u ovom trenutku najviše treba. 

Pripreme od januara

- Za ovaj scenario mi smo se pripremali od sredine januara. Sve mjere koje se donose imaju stručno utemeljenje – kazao je Šeranić.  

Ističe da se trenutno radi na tri polja. Jedna grupa mjera je usmjerena ka tome da se spriječi i ograniči u maksimalnoj mjeri "uvoz" virusa iz inostranstva i to su one mjere koje se odnose na kontrolu granica i karantini koji su uspostavljeni.

  • Šeranić: Žarište pandemije premjestilo se u Evropu

    Šeranić: Žarište pandemije premjestilo se u Evropu

    Foto: Agencije


- Druga grupa mjera usmjerena je ka tome da suzbijemo širenje virusa unutar naše zajednice i to su ove mjere koje se tiču ograničavanja kretanja i obavezne socijalne distance. Treća grupa mjera koja se provodi tiče se jačanja kapaciteta zdravstvenog sistema, a to je nabavka respiratora, zaštitne opreme, opremanje dodatnih kapaciteta u okviru bolnica, hirurških sala... - ističe Šeranić.

Italija najbolji primjer

Naglašava da je Italija najbolji primjer da samo podizanje bolničkih kapaciteta, bez preventivnih i restriktivnih mjera, ne daje rezultate.  

- Ako ljudi ne poštuju mjere izolacije, mora se ići s kaznama, ako se, i pored preporuka o socijalnoj distanci, okupljaju na izletištima, onda se ide sa zabranom okupljanja... Gdje se ne možete osloniti na savjest, onda se mora ići s restriktivnim mjerama, ali za dobrobit svih. Sve drugo je hod po ivici. To su nam pokazala iskustva drugih zemalja. Bez zajedničkog odgovora nema kontrole epidemije. Jednostavno, moramo se svi prilagođavati kako bismo zaštitili građane – kazao je Šeranić.

Nezahvalne prognoze

Naglašava da je nezahvalno davati bilo kakve procjene o daljnjem razvoju situacije.  

- Imajući u vidu da se radi o novom virusu, koji se prvi put pojavio u svijetu, nezahvalne su bilo kakve procjene o daljnjem razvoju situacije i u tom pogledu treba biti vrlo oprezan. Validne naučne studije na osnovu prikupljanih konzistentnih podataka možemo očekivati tek nakon suzbijanja pandemije - zaključuje Šeranić.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na