ISPOVIJEST

Omerović: Moja majka je u Sarajevu zaražena koronavirusom, a ja zarobljen u Njemačkoj i ne mogu pomoći

Prvo su joj telefonom propisali neke vitaminske tablete

Senid Omerović. Facebook

Piše: E. H. / Avaz.ba

26.3.2020

Kako se bh. zdravstveni sistem nosi s većim brojem zaraženih koronavirusom, pokazuje ispovijest Senida Omerovića, koji je za „Avaz“ ispričao s čime se susreo kad su se kod njegove majke pojavili simptomi zaraze.    

- Moja majka bila je u Turskoj i vratila se prije dvije sedmice, nekoliko dana nakon toga dobila je prve simptome. Samoinicijativno se stavila u izolaciju i nije htjela ugroziti druge, čak 12 dana se borila sa simptomima, posljednjih 4-5 dana se stanje pogoršalo. Tad je situacija postala ozbiljnija, počeo je pritisak u prsima, a od preksinoć skoro da nije mogla pričati – ispričao nam je Omerović.

Prema njegovim riječima, njegova majka je danima zvala ambulantu i molila da je pregledaju.

- Prvo su joj telefonom propisali neke vitaminske tablete, dva dana kasnije antibiotik, a da je uopće nisu vidjeli. Morali smo zvati ljude koji rade u Općini i Domu zdravlja na Ilidži kako bi konačno neko izvršio pritisak na doktoricu iz ambulante Osijek i konačno neko sinoć došao da je pregleda – istakao je Senid. 

Klinika Podhrastovi. Avaz

Kako nam je pojasnio, nakon što su njegovu majku pregledali, odvezli su je u bolnicu Podhrastovi.

- Prema posljednjim informacijama, ona je ipak dobro, priključena je na kisik, ali ne i na respirator. Sve mi ovo teško pada, jer sam ja u Njemačkoj i ne mogu doći u Sarajevo. Da bismo došli do doktorice, morali smo okrenuti više od 30 brojeva telefona i moliti ljude da je neko pregleda, čak sam zvao i Civilnu zaštitu. U jednom trenutku sam odlučio krenuti u Bosnu, ali sam shvatio da će me zaustaviti na granici i da ću morati biti u izolaciji 14 dana. Samo bih pogoršao situaciju, teško je – ispričao nam je Omerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.