UPOZORENJA

Petrović: Ko ne poštuju propisane mjere može dobiti i 12 godina zatvora

Mnogi koji krše mjere izolacije misle: "Ako me uhvate, dobit ću prekršajni nalog“. Ali, vrlo lako mogu dobiti i zatvorsku kaznu, kaže Petrović

Petrović: Upozorenje neodgovornima. Arhiv

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

27.3.2020

Prema zvaničnim podacima koje su objavili iz MUP-a Kantona Sarajevo, policajci u roku od 24 sata na adresi nisu pronašli čak 101 osobu kojoj je izrečena mjera izolacije dok traje pandemije koronavirusa

Iz sarajevske policije podsjetili su građane da su kazne za one koji se ne pridržavaju mjera izolacije od 100 do 2.000 KM, a mogu biti čak i zatvorske.


Jasno propisano

Redovni profesor i šef Katedre krivičnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Borislav Petrović kazao je za "Dnevni avaz" da mnogi građani ne shvataju ozbiljno mjere nadležnih. 

- Mnogi misle: "Ako me uhvate, dobit ću prekršajni nalog“. Ali, uz prekršajne mjere, postoje i krivičnopravne, jer su sve naredbe i odluke koje se donose na bilo kojem nivou utemeljene na Krivičnom zakonu – pojasnio je Petrović.

Petrović: Upozorenje neodgovornima. Arhiv

On smatra da krizni štabovi zakonito postupaju.

- Kada su u pitanju član 225. Krivičnog zakona FBiH „Prenošenje zarazne bolesti“ i član 226. „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“, tamo je jasno propisano da svakoga ko to ne poštuje čeka krivična odgovornost – istakao je on.

Tjelesne povrede

Upozorio je i na član 240. "Teška krivična djela protiv zdravlja ljudi".  

- Ako se ne postupa prema propisanim mjerama, može se uzrokovati teška tjelesna povreda neke osobe ili teško narušiti njeno zdravstveno stanje, i tada kazne zatvora mogu biti i do osam godina. Ukoliko se neodgovornim ponašanjem uzrokuje smrt jedne ili više osoba, predviđena je kazna zatvora od 1 do 12 godina. Ne navodim ovo da bih nekome prijetio, već nastojim da neodgovorni postanu svjesni – naglasio je Petrović.

Najstrožiji zakoni

Petrović je na kraju još jednom apelirao na građane da ne budu neodgovorni jer, kako kaže, mnogi nisu ni svjesni da krše neke od najstrožijih zakona u državi. 

- Kada se neki građani kreću vani mimo policijskog sata, a imaju ono rješenje koje kaže da moraju biti u izolaciji, tada već u osnovnom obliku krše zakon. Ako tada ne prošire ni na koga bolest, a policija ga ne pronađe na kućnoj adresi, kako je i propisano, zakon za takve slučajeve predviđa kaznu do godinu zatvora. Ali, ako dođe do nekih težih posljedica po druge ljude, onda kazne idu do osam, pa čak i do 12 godina ako dođe do smrti samo jedne osobe. Ljudi moraju toga biti svjesni. Osim moralne, tu postoji i krivična odgovornost - zaključuje Petrović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.