SARAJEVO Premijer FBiH u svom obraćanju

Novalić: Nabavili smo 170 hiljada testova na koronavirus

Za mart zakupcima koji koriste federalne prostore snižena zakupnina za 50 posto

Avaz.ba
26.03.2020 12:09

Fadil Novalić

Foto: FENA

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas u svom obraćanju javnosti da je mjere sprečavanja širenja koronavirusa koje je poduzela FBiH pohvalio i predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije.

- Stoga molim građane da ih se i dalje pridržavaju. Održana je danas sjednica Vlade FBiH. Vlada je danas saglasnost za otpočinjanje pregovora sa Svjetskom bankom za sredstva koja trebaju služitiza prevenciju koronavirusa. Sredstva nakon pregovora sa MMF-om će služiti za dvije stvari: zdravstveni aspekt prevencije koronavirusa i ekonomski aspekt - kazao je Novalić.

Istaknuo je da je za mart zakupcima koji koriste federalne prostore snižena zakupnina za 50 posto.

- Tu je tendencija da je, ako kriza potraje, potpuno ukinemo. Pozivamo i sve druge nivoe vlasti da učine isto - poručio je Novalić.

  • Fadil Novalić
    Fadil Novalić Foto: FENA

Napomenuo je na jučerašnju rekonstrukciju Kriznog štaba civilne zaštite.

- Moram priznati da to nije bio politički potez. To je jedno tehničko pitanje da bismo načinili taj isti krizni štab efikasnijim. On je dosad činio 21 osobu, i u njegovom sastavu nisu bili bitni organi i službe koje provode borbu protiv pandemije. Prema zakonu, tamo su svakako bile i ostale tri osobe, a to su dopremijeri, šef Stručnog štaba, direktor Civilne zaštite i konačno tamo je i direktor Crvenog križa. Ostale osobe smo zamijenili i uveli one koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa. To su direktor policije FBiH, direktor inspekcijskih službi, direktor Robnih rezervi i direktor Zavoda za javno zdravstvo. Upravo te četiri organizacije nisu bile uopšte zastupljene, a vidimo da glavni teret provođenja mjera ide preko njih - pojašnjava Novalić.

Dodaje da jučer nisu mijenjane uredbe u smislu da se mijenja bilo šta.

- Samo smo, dakle, napravili efikasnijim i uveli mehanizam da se ne mogu sjednice zakazivati na zahtjev direktora, one se moraju zakazivati jer se svi zahtjevi slijevaju u Civilnu zaštitu. Ne želim da se to pitanje politizira - poručio je.

Ističe da je posljedica toga efikasno odlučivanje.

- Već smo sinoć iz tog štaba dobili potrebe za nabavu zdravstvenih sredstava za kojima ima ogromna potreba u FBiH, a Vlada je na svojoj sjednici kasno sinoć to i odobrila. Napominjem da je u pitanju nabava milion zaštitnih maski, pet hiljada odijela za zdravstvene radnike, tačno koliko imamo doktora u FBiH, 500.000 rukavica i ono što je stanovništvu najvažnije - 170 hiljada testova koji služe za mjerenje prisustva ili neprisustva koronavirusa - naglašava Novalić.

Potvrđen koronavirus kod pet osoba

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar ovom prilikom kazao je da je do jutros u 10 sati testirano 18 novih uzoraka, od čega je Covid-19 potvrđen kod pet osoba.

- Što se tiče novih pet slučajeva, četiri su iz Sarajeva i jedan iz Gruda. Kad uzmemo cijeli dan, imali smo deset novih potvrđenih slučajeva. Do danas u FBiH je testirano 517 osoba, s tim da je Covid-19 potvrđen kod 62 pacijenta, najviše potvrđenih slučajeva imamo u HNK - 26, zatim u KS – 9, ZDK – 8, ZHK – 7, USK – 6, BPK – 4, PK – 1, SBK – 1. Do danas Tuzlanski kanton i Kanton 10 još nisu prijavili pozitivne slučajeve. A imamo i tri potvrđena smrtna slučaja u FBiH, po jedan u Bihaću, Konjicu i Sarajevu – pojasnio je Pehar.

Dodao je da se pod nadzorom u FBiH nalazi 30.000 ljudi.

- To je uspješna mjera u FBiH i stoga građane pozivamo da se striktno pridržavate mjera samoizolacije i prate naredbe institucija. Sljedeća dva do tri tjedna su ključna u razvoju situacije i od svih nas ovisi u kojem smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epidemije na prostoru FBiH bit će pod manjim kutom, što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sustav i izbjeći tzv. italijanski scenarij – pojasnio je Pehar.

Zamolio je građane da se pridržavaju mjera koje su odredili odgovorni organi.

- Tražim i od onog dijela javnosti koji još nije svjestan da promijene svoj neodgovoran stav i da se počnu odgovorno ponašati, jer to je ključ uspjeha – zaključio je Pehar.

Svjesni problema i udara

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka Bosne i Hercegovine Sanela Pašić je na konferenciji za medije pojasnila situaciju vezanu za najavljeni moratorij na otplatu kredita za sva fizička lica u Federaciji BiH.

Pašić je kazala da su banke u BiH više nego svjesne problema i udara kojeg ekonomija doživljava pojavmo koornavirusa, te da žele i bit će partneri klijentima, pravnim i fizičkim licima, Vladi i Udruženju poslodavaca u prevazilaženju ovih problema na način da ćemo dati kreditne olakšice klijentima.
  • Sanela Pašić: Banke su svjesne problema
    Sanela Pašić: Banke su svjesne problema Foto: Avaz

- Naš supervizor je propisao osnovni okvir u kojem te olakšice treba da se definiraju i odluka će vjerovatno stupiti na snagu danas ili sutra. Ono što je zadatak bankara u ovim danima jeste da uzme taj okvir i da definira precizno njegov sadržaj, da odgovori na pitanja kome se daje koja modifikacija, kako se daje, koji je proces i tako dalje. Proces je dosta kompliciran. Treba nam nekoliko dana da to definiramo, ali suština je da ćemo se voditi principima, a to da želimo maksimalno pomoći svima koji su ugroženi ovim virusom bez obzira u kojoj se skupini klijenat radi – rekla je Pašić.

Dodaje i da žele držati kao prioritet zdravlje klijenata na način da će uprostiti aktivnosti sa što manje fizičkog kontakta, te održavanje stabilnosti bankarskog sektora.

- Davanje olakšica, dodatno preuzimanje tereta iz ekonomije, ali mi to možemo uraditi jer imamo dobar kapital i likvidnost. Međutim, treba naći pravu mjeru koja će držati sektor stabilnim jer znamo da destabilizacija sektora može produbiti finansijsku rizu - rekla je Pašić.

Pojasnila je da su banke imale priliku vidjeti nacrt odluke Agencije za bankarstvo, te da banke definiraju korake, što će potrajati nekoliko dana.

- Kada definiramo sve, počinjemo sa implementacijom. Implementacija je jedan masovan proces. Mi ćemo dati sve od sebe da to brzo obavimo. Kada banke definiraju sve uvjete i ko dobija, šta dobija i na koji način dobija, banke će koristiti sve svoje kanale koje inače koriste za komuniciranje sa klijentima da objasne situaciju i postupak na najkraći mogući način – izjavila je Pašić.

Komentari

NA VRH