SAVJETI

Sapun i voda najbolje djeluju u borbi protiv koronavirusa

Sapunjajte ruke i dobro trljajte sve dijelove i sve pukotine, uključujući i prostor ispod noktiju, a sve to treba da traje najmanje 20 sekundi

Dok perete ruke, ubijate i druge bakterije. Ilustracija

Avaz.ba

26.3.2020

Bez obzira na to što ste, vjerovatno, umorni od pranja ruku, ne trebate odustajati od toga. Svijet se oslanja na svakoga od nas, da će nastaviti da to radi u borbi protiv koronavirusa. Dok perete ruke, ubijate i druge bakterije i potencijalne viruse, tvrde ljekari s odjeljenja za pedijatrijske infektivne bolesti na Univerzitet u Pitsburgu.

Ljudske ćelije

Pod mikroskopom, koronavirusi su prekriveni šiljatim izraslinama pa izgledaju kao kruna. Ispod krune je vanjski sloj virusa, koji se sastoji od lipida (masti). Sada se sjetite kako izgleda kada perete masne sudove samo vodom. Kada to probate, mast ostaje na sudovima i potreban vam je deterdžent kako bi se masnoća rastopila, u čemu su sapun i alkohol veoma efektivni. 


Voda i trljanje ruku bitni su u ovom procesu. Ilustracija

Tako pranjem ruku uništavamo vanjski sloj virusa, čime ga deaktiviramo pa više ne može da uđe u ljudske ćelije. Molekul sapuna ima glavu i rep. Glava se prilikom pranja povezuje s vodom, ali je rep odbija, jer mu više odgovaraju ulje i mast. Pokušavajući da pobjegne od vode, rep sapuna djeluje na vanjski sloj virusa i pokušava da ga probije, a kad u tome uspije, njegova unutrašnjost se izliva u sapunjavu vodu i umire.


Više pjene

Voda i trljanje ruku bitni su u ovom procesu, jer ova kombinacija stvara više pjene, koja bakterijama, virusima i drugim mikrobima ne dozvoljava da se zadržavaju na površini ruku. Zato treba da perete ruke, sapunjate ih i trljate dobro sve dijelove i sve pukotine, uključujući i prostor ispod noktiju, a sve to treba da traje najmanje 20 sekundi. 

- Svi ti mjehurići i pjena doslovno kupe mikrobe i odnose ih sa sobom u slivnik – kažu profesori preventivne medicine i infektivnih bolesti na Vanderbiltovoj univerzitetskoj školi medicine u Nešvilu.


Šta rade dezinfekciona sredstva

Dezinfekciona sredstva na bazi alkohola mogu biti efektna koliko i sapuni ako se koriste pravilno. 

- Ona moraju da imaju bar 60 posto alkohola u sebi, jer je on taj koji ubija viruse. Osim toga, treba da koristite dovoljnu količinu ovog sredstva tako da prekrijete svaki dio ruku, uključujući i prostor između prstiju i nadlanice. Alkohol ima drugačiju hemijsku sposobnost, on pomaže u razbijanju membrana mikroba, ali da bi to postigao, mora biti u direktnom kontaktu s virusom - kažu stručnjaci.

Ipak, voda i sapun i dalje su malo bolje rješenje, jer alkohol ubija mikrobe, ali se oni ne spiraju nego ostaju na koži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.