SARAJEVO

Sebija Izetbegović: Iznenađeni smo brzinom radova, moći ćemo smjestiti oko 200 pacijenata

Ponovo pozivam građane da poštuju mjere, da budu samodisciplinovani i da budu u samoizolaciji, rekla Izetbegović

Piše: Avaz.ba

26.3.2020

Radovi počeli prije nekoliko dana - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

Na Građevinski fakultet u Sarajevu bit će prebačeno 200 kreveta za potrebe eventualnog zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom. Proteklih dana traju pripremni radovi, a sagrađen je novi pristupni put, dok se unutrašnjost fakulteta priprema za nove krevete.

Radove je danas obišla direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović.  

- U izvrsnom je stanju i prijatno smo iznenađeni kojm brzinom radovi idu. Moći ćemo smjestiti oko 200 pacijenata, možda i čak 250 ako bude takva potreba. Prostori su izvanredno u rađeni, napravljeni po svim propisima, čisti i prljavi dio, prostorije su dovedene u stanje koje je dobro za prihvat i zbrinjavanje pacijenata, napravili smo adekvatan prostor za laboratorij, a bit ćemo i informatički uvezani s Kliničkim centrom - rekla je Izetbegović.

S današnje posjete. Avaz

Naglasila je da je zgrada izabrana upravo radi blizine.

- Sve vrijeme će ovdje biti ekipa sestara i osoblja. Imat ćemo ovdje i svoj punkt s materijalom, kisikom i lijekovima. Zahvaljujemo dekanima Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta na saradnji i ljubaznosti, ekipama Civilne zaštite. Jako smo zadovoljni, i nadamo se da nam ovo neće trebati. Ponovo pozivam građane da poštuju mjere, da budu samodisciplinovani, da budu u samoizolaciji, da poštuju higijenska pravila i da se ne kreću te da poštuju socijalnu distancu - rekla je Izetbegović i dodala da nema bojazni kada je u pitanju Sarajevo.

Ovaj improvizirani izolatorij namijenjen je za kategoriju srednje teških pacijenata, dok će najteži biti smješteni na Podhrastovima, gdje imaju 22 kreveta spremni.

- Imamo novi CT aparat i imamo mogućnost da povećamo kapacitet do 100 kreveta - rekla je Izetbegović.

Današnji obilazak direktorice Izetbegović. M. Kadrić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.