KORONAVIRUS Zbog epidemiološke situacije

Košarac: Osigurati 24-satno radno vrijeme veterinarskih inspektora na određenim graničnim prijelazima

Nesmetan transport robe preko definisanih graničnih prelaza goruća je potreba naših građana i privrede, kaže Košarac

Avaz.ba
26.03.2020 13:03

Staša Košarac

Foto: Arhiv

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je od Ureda za veterinarstvo BiH da, u skladu s odlukom Vijeća ministara BiH, osigura 24-satno radno vrijeme inspektora na graničnim prijelazima koji su određeni za prijevoz robe u drumskom saobraćaju u tranzitu kroz BiH.  

Ministar Košarac istaknuo je da u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj širenjem koronavirusa, veterinarski inspektori trebaju kontinuirano obavljati sve operacije u vezi s transportom robe preko utvrđenih graničnih prijelaza.

  • Staša Košarac
    Staša Košarac Foto: Agencije

- Nesmetan transport robe preko definisanih graničnih prijelaza goruća je potreba naših građana i privrede. Smatram da im sve institucije moraju biti na usluzi u punom kapacitetu. Zbog toga sam od Kancelarije za veterinarstvo BiH tražio da hitno preduzme sve potrebne mjere, kako bi se odmah rasporedili veterinarski inspektori na utvrđenim graničnim prijelazima i time omogućio nesmetan transport robe - poručio je ministar Košarac te najavio da će u narednom periodu obići te granične prijelaze.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH na šestoj vanrednoj sjednici 24. marta 2020. godine donijelo je odluku kojom se određuju granični prijelazi između BiH i Hrvatske, Srbije i Crne Gore za prijevoz robe u drumskom saobraćaju u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu. 

U skladu s navedenom odlukom, granični prijelazi Bijača, Bosanska Gradiška, Bosanski Šamac, Neum 1 i Neum 2 utvrđeni su za transport robe između BiH i Hrvatske, dok su granični prijelazi Rača i Klobuk utvrđeni za transport robe između BiH i Srbije, odnosno BiH i Crne Gore.

Komentari

NA VRH