SARAJEVO

Potpisan paket pomoći za BiH u vrijednosti od 2 miliona eura: EU će ostati uz vas

Bitna donacija za medicinske radnike

Johan Satler. Arhiv

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

26.3.2020

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera potpisali su danas paket finansijske pomoći u vrijednosti od dva miliona eura za hitne medicinske potrebe Bosne i Hercegovine u odgovoru na koronavirus.

Ovo je prvi dio pomoći EU, a drugi dio u iznosu od pet miliona eura će uskoro uslijediti.

Time će ukupna pomoć EU za hitne potrebe zemlje iznositi sedam miliona eura, koja će omogućiti nabavku respiratora, setova za testiranje i znatnih količina lične zaštitne opreme.

Satler je kazao da su Evropska unija i on kao njen ambasador u BiH spremni pomoći našoj zemlji u borbi protiv koronavirusa.

- To smo činili u zadnje dvije decenije kada je BiH bila u krizi, uključujući i poplave koje su pogodile zemlju 2014. godine. Primarna briga nam je zdravlje građana, ali pratimo i ekonomske posljedice. Moraju se spasiti i životi, ali i poslovi građana. Upravo zbog toga je potpisan prvi paket pomoći u vrijednosti od dva miliona eura, koja će se iskoristiti za nabavku respiratora - kazao je Satler.

Potpisan sporazum. Facebook

Istaknuo je da će se 70 miliona eura uputiti na spašavanje poslova i onih kompanija koje su najteže pogođene, ali i turizmu i drugim sektorima. 

- Sada su bitna djela, a ne riječi i naglašavam da će EU ostati uz vas - poručio je Satler.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera je kazala da je današnje potpisivanje sporazuma samo potvrda snažnog partnerstva UNDP-a i Delegacije EU u BiH, u pomoći BiH i prevazilaženju krize koja je izazvala pandemija koronavirusa.

- Mnogo toga možemo uraditi zajedno, kao što smo pokazali tokom poplava 2014. godine. Sada smo se fokusirali na medicinsku opremu i osigurali smo uslove za siguran i nesmetan rad medicinskih radnika širom BiH. Sarađujemo sa Svjetskom organizacijom kako bi se osigurala sva oprema u skladu sa specifikacijama koja preporučuju - kazala je Nedera.

Na kraju je još jednom apelirala na građane BiH da su zdravlje i sigurnost na prvom mjestu te pozvala sve da se slušaju uputstva nadležnih. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.