DOPIS VLADI FBIH

Privrednici traže izmjenu cijena: Na granici smo održivog poslovanja

Pojedine kategorije ulaznih sirovina postale veće od 20 do 50 posto

Cijena transporta viša i za 200 posto. Avaz

Piše: Avaz.ba

26.3.2020

Krizni štab privrednika FBiH uputio je molbu Vladi FBiH za revidiranje Odluke prema kojoj svi proizvodi iz nadležnosti kantona, grada i općine propisani članom 9. Zakona o kontroli cijena, kao i ostale osnovne životne namirnice i osnovne higijenske potrepštine, koje prodaju privredna društva i druge pravne i fizičke osobe koje obavljaju trgovinu naveliko i trgovinu namalo ne smiju imati cijenu višu od one koju su imali 5. marta ove godine.

Naime, na tu odluku prvobitno su upozoravali veletrgovci, gdje već sada mnogi bh. privredni subjekti posluju na granici održivog poslovanja s trenutnim maloprodajnim cijenama, a usljed porasta cijena sirovina, repromaterijala, žitarica i transporta. 

- Pojedine kategorije ulaznih sirovina su zbog nastale situacije proglašenja pandemije koronavirusa i time posljedično otežanog poslovanja, postale veće od 20 do 50 posto, dok cijena transporta je veća i za 200 posto u odnosu na navedeni period. Ove činjenice jednostavno je provjeriti na bazi raspoloživih podataka prodajnih cijena od tog datuma u odnosu na kretanje istih cijena u toku ili za isti period prošle godine uz istovremeno stavljanje u omjer sa trenutnim cijenama inputa u odnosu na cijene prošle godine - navodi se u saopćenju Privredne komore FBiH.

Privrednici traže pomoć. Avaz

Ističemo da se već veliki broj privrednih subjekata obratio Kriznom štabu privrednika FBiH po ovom pitanju, navodeći da, ukoliko potraje ovaj trend, mnogi će biti prisiljeni dodatno racionalizirati poslovanje, a određeni broj i u potpunosti obustaviti proizvodnju, čime bi se ugrozila opskrba stanovništva, prvenstveno prehrambenim proizvodima. Dodatno naglašavamo da za sve navedene informacije privredni subjekti posjeduju i materijalne dokaze.

Prema svemu navedenom, Krizni štab privrednika FBiH apelira na Vladu FBiH za revidiranjem odluke, uz prijedlog o uvođenje drugačijeg modela ograničenja i kontrole cijena kroz određivanje maksimalno dozvoljenih marži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.