KORONAVIRUS Velkovski je već sedmi mjesec zaposlen u proizvodnji

Deset radnika u privatnoj firmi u Drvaru proglašeno tehnološkim viškom

Velkovski već godinama živi u Drvaru, u koji je došao iz Makedonije

B. Š. / Avaz.ba
26.03.2020 15:47

Timo Velkoski

Foto: Avaz

Timo Velkovski, dojučerašnji radnik firme TO-MA iz Drvara, proglašen je jučer tehnološkim viškom zajedno sa svojih devet kolega zbog novonastale situacije uzrokovane Covidom-19. 

Velkovski je već sedmi mjesec zaposlen kao radnik u proizvodnji, a ugovore o radu dobivao je na određeni period. Istakao je da nema od čega da živi jer mu je ovo bio jedini izvor prihoda.

- Sve se desilo jučer, nisu nam ništa unaprijed rekli, samo su nam jučer uručili papir uz obrazloženje da smo tehnološki višak - kaže Velkovski.

  • Proglašen tehnološkim viškom
    Proglašen tehnološkim viškom Foto: Avaz

U riješenju o prestanku radnog odnosa u tački 2. navodi se da se ugovor o radu prekida iz organizacijskih i ekonomskih razloga, uzrokovanih nastalom situacijom virusnog oboljenja Covid-19 te se proglašava tehnološkim viškom.

Prema riješenju, sve obaveze i potraživanja između radnika i poslodavca prestaju s danom prestanka radnog odnosa, osim neisplaćene plate koja mu pripada do tog datuma.

Velkovski već godinama živi u Drvaru, u koji je došao iz Makedonije. Kaže da je posao u firmi uistinu smanjen, ali i da se nalazi u teškoj situaciji jer je u ovakvoj atmosferi teško naći novi posao.

Komentari

NA VRH