REAKCIJE

SDA odbrusila Hrvatskom narodnom saboru: Nije trenutak za takvu vrstu podjela...

Smatraju da svi politički akteri svu energiju trebaju usmjeriti u borbu protiv širenja koronavirusa

SDA očekujemo da će novi, reducirani sastav Kriznog štaba raditi efikasnije. Ilustracija

Avaz.ba

26.3.2020

Stranka demokratske akcije odgovorila je Hrvatskom narodnom saboru (HNS), iz kojeg su jutros saopćili da je smjena Kriznog štaba FBiH politički obračun po cijenu života građana.

SDA smatra da svi politički akteri svu energiju trebaju usmjeriti u borbu protiv širenja koronavirusa, spašavanje života i zdravlja ljudi i mjere koje će amortizirati ekonomski udar, a nikako na javne rasprave i prepucavanja.

- Reakciju HNS-a zbog racionalizacije strukture Federalnog kriznog štaba, s ciljem da se potrebne mjere provode efikasnije, smatramo ishitrenom. U vremenu strahovite epidemije, koja odnosi ljudske živote, ne treba sve što se dešava svoditi na međunacionalne odnose. Nije trenutak za takvu vrstu podjela, nego da svi zajedno i odgovorno izvršavamo svoje obaveze radeći na zaustavljanju širenja pandemije - saopćeno je iz SDA.

Promjene koje su učinjene u sastavu Kriznog štaba FBiH, kažu iz SDA, nisu učinjene zbog promjene nacionalne strukture, niti su rezultirale time. To se, napominju, jasno vidi iz samog sastava Kriznog štaba na čijem je čelu ostala potpredsjednica Vlade FBiH iz HDZ-a.

- Odugovlačenje s nabavkom značajnih količina testova na koronavirus, koja je ranije dogovorena s partnerima u Južnoj Koreji, zajednička je greška ranijeg Kriznog štaba, koja se ne smije ponoviti. Očekujemo da će novi, reducirani sastav Kriznog štaba raditi efikasnije i u tome im svi zajedno trebamo dati podršku, a nikako im otežavati rad - poručeno je iz SDA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.