KORONAVIRUS Gradovi Brno i Viškov pronašli su efikasan način u borbi protiv pandemije

Domišljati Česi: Osmislili "maskomate", uređaj "ventil" i aplikaciju za nadzor osoba u izolaciji

Aparat "ventil" omogućava da jedan klasični respirator na plućnu ventilaciju priključi dva pacijenta

Avaz.ba
26.03.2020 15:50

Maske šiju dobrovoljci

Foto: Facebook

Češki gradovi Brno i Viškov pronašli su efikasan način da podijele građanima zaštitne maske čije je nošenje obavezno zbog pandemije COVID-19 i postavili su ispred općina i jedne robne kuće "maskomate", iz kojih ne ispadaju slatkiši, cigarete, ili sendviči nego platnene maske, koje šiju dobrovoljci širom zemlje.

Cijena je dva eura za komad

Na ideju da šiju platnene zaštitne maske, kakvima Česi dobrovoljno masovno snabdijevaju bolnice dok nisu počele prve isporuke onih koje je država kupila u Kini, za one koji ne mogu da ih sašiju sami, došla su dvojica ljudi, jedan vlasnik zatvorenog hotela i drugi preduzeća s automatima za sendviče i namirnice.

- Svidjelo se i općini. Maske šiju dobrovoljci, cijena je dva eura za komad, plaćanje samo karticom. Mogu da se peru, a kupac može da izabere i mustru. Jedini problem je sa popunjavanjem automata. Kod TESKA su bile rasprodate već za dva sata, kod općine za pet - kazao je medijima vlasnik preduzeća sa "maskomatima" "Foodeks" Petr Časlava.

Pandemija koronavirusa podstakla je i u srednjoj Evropi kreativnost manjih preduzeća i pojedinaca, kako što brže i u zemlji proizvesti, distribuirati i opremiti bolnice, spasioce, vatrogasce i terenske socijalne radnike zaštitnom opremom, koja im je potrebna, te podijeliti zaštitna sredstva građanima.

  • "Maskomat" je postavljen ispred općina i jedne robne kuće
    "Maskomat" je postavljen ispred općina i jedne robne kuće Foto: Agencija

Naučnici iz Instituta biokibernetike i biomedicine Poljske akademije nauka smislili su uređaj nazvan "ventil", koji omogućava da jedan klasični respirator na plućnu ventilaciju priključi dva pacijenta.

- Aparat "ventil" namijenjen je za nezavisnu ventilaciju oba plućna krila pacijenta kojima su teško pogođena pluća, a može da se koristi i kao aparat za nezavisnu ventilaciju pluća dva pacijenta. To je vrlo važno u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji - kazao je za poljsku državnu televiziju TVP.info šef tog projekta akademije nauka Kšištof Želinjski.

Aparat je prošao kličničke testove na jedinicama intenzivne njege u bolnicama, a prva serija od 100 aparata "ventil" bit će proizvedena u naredne tri sedmice, javlja TVP.info.

Potvrda policiji

Poljsko ministarstvo digitalizacije pomoglo je, također, policiji koja kontrolira osobe u kućnom karantinu i smišljena je aplikacija kada oni pošalju putem aplikacije selfi u kući kao potvrdu policiji da ne krše naređeni karantin, a aplikacija prati i GPS položaj osobe u karantinu.

Aplikacija ima pristup mikrofonu i zvuku mobilnog telefona, ali je ministarstvo obećalo da te dodatne funkcije neće koristiti, a takva kontrola putem selfija je isključivo dobrovoljna. Aplikacija šalje podatke o lokaciji samo u momentu kada čovjek u karantinu šalje selfi po nasumičnom izboru policije.

No, nevladine organizacije brine što ministarstva namjeravaju da čuvaju te selfije narednih šest godina uz obrazloženje da se brane eventualnim tužbama za odštetu kada je neko kažnjen, jer nije bio u karantinu, a jeste.

- Ukoliko se ti podaci hitno ne uklone, nastat će ogromna baza biometrijskih podataka, pogodna za treniranje algoritama koji prepoznaju lica. Takvi algoritmi mogu kasnije da budu iskorišteni u sasvim druge svrhe, za prepoznavanje lica demonstranata - kazala je za list "Gazeta viborča" Katažina Šimjelevič iz Fondacije "Panoptikum".

Komentari

NA VRH