SARAJEVO

Radončić: Na ispitu su zdravstveni sistem, naši ljekari i bolnice

Zatraženo i da se pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su na zadatku omogući kretanje 24 sata

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

26.3.2020

Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje usvojilo je danas odluku koja će kao prijedlog biti upućena Vijeću ministara BiH, a riječ je o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, rekao je predsjedavajući ovog tijela i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić

- To je dio uobičajenih procedura kako bi se omogućio legalistički način dolaska svih humanitarnih vrsta robe i pomoći BiH koje se očekuju. Ovo se radilo i kada su bile poplave, tako da je riječ o procedurama koje BiH mora da ima - rekao je Radončić. 

Usvojena su i dva dodatna zaključka, a to je, kako je naveo Radončić, da se od općinskih, kantonalnih, entitetskih i štaba Brčko distrikta zatraži jedna vrsta suzdržanosti kada su u pitanju njihovi zahtjevi prema korištenju resursa OSBiH

- Ti se zahtjevi trebaju upućivati putem Ministarstva sigurnosti i mi molimo da kapacitete Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u ovom trenutku krize izbjegavamo da koristimo i da se više oslanjamo na korištenje civilnih resursa. Druga je stvar, također, veoma praktična, da se pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su na zadatku omogući kretanje 24 sata - rekao je Radončić.  


Fahrudin Radončić. M. Tabaković

- Ono što građane veoma zanima, mimo Koordinacionog tijela, da sam kao ministar sigurnosti zajedno s kolegom Vojinom Mitrovićem uložio velike napore da izbjegnemo haotične gužve na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj i iz Hrvatske prema nama. Imali smo situaciju da nam kamioni s robom stoje po tri i po dana u Hrvatskoj i da s ove strane imamo višekilometarske kolone koje su čak smetale lokalnom stanovništvu, a vozači zbog predugog boravka u kamionima nisu mogli da rade osnovne fiziološke potrebe. Nova situacija na granicama jeste da su naši napori sinoć urodili plodom i da je odvijanje saobraćaja, odnosno prolazak kamiona mnogo brži - rekao je Radončić. 

On je naveo da se na inicijativu Hrvatske dogovara ukidanje svih malograničnih prijelaza između dvije zemlje "jer oni svakako nisu u funkciji i tamo nema sanitarnih pregleda i građani ne mogu prelaziti iz jedne države u drugu". 

- Ono što, također, želim da kažem da ja lično i Ministarstvo sigurnosti veoma cijenimo sve napore koje su proveli entitetski krizni štabovi i Distrikta Brčko, te naši općinski štabovi. Mislim da kad su u pitanju sigurnosne strukture u ovih mjesec i više dana, uspjeli smo da dobijemo nešto što se zove neprocjenjiva vrijednost, tačnije vrijeme, a sad će na najvećem ispitu biti naš cijeli zdravstveni sistem, naše bolnice, naši ljekari i svi se nadamo da će se oni nositi apsolutno s maksimalnim naporom s pandemijom koja je već počela da odnosi živote - rekao je Radončić. 

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s brojem testiranja u BiH, Radončić je kazao kako je lično posredovao da dvije entitetske vlade, putem UNDP-a i nekih drugih institucija, dobiju određene testove. 

- Mislim da, koliko čujem, u Federaciju dolazi 170 hiljada, Republika Srpska od UNDP-a je naručila 20 hiljada testova. To su sada strogo pitanja za ljude medicinske struke. Treba da odrede ljudi iz te struke i mislim da oni to rade dobro sada. Imamo novaca za te potrebe, ali se desila situacija koju niko nije mogao očekivati da će sve zemlje istovremeno biti pogođene pandemijom i da su zabranile izvoz medicinskog materijala za druge države, pa se BiH našla u situaciji da tražimo komercijalnu pomoć, da kupimo ne da nam se pokloni. Mislim da smo jako puno uradili kao zemlja - rekao je Radončić.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.