KORONAVIRUS Stigli prvi „stanovnici“

Na graničnom prelazu Bosanski Brod u šatorski karantin smještene 23 osobe

U Bosanskom Brodu u kućnoj izolaciji se nalazi 222 osobe

N. S. / Avaz.ba

Šatorski karantin

Foto: N. Simić


U šatorski karantinu koji se nalazi u Bosanskom Brodu u Zmaj Jovinoj ulici, u toku noći smještene su 23 osobe koje su ušle u ovu općinu na graničnom prelazu, potvrdio je komandant općinskog Štaba za vanredne situacije Ilija Jovičić. 

Jovičić je jutros na svom Facebook profilu naveo da među tim oosbama nema Brođana. On je sinoć objavio da je šatorski karantin u funkciji u koji će policija sprovoditi sve osobe koje ulaze u ovu općinu na graničnom prelazu, nakon kontrole sanitarnog inspektora i uzimanja podataka.

Prema podatcima koje je naveo sinoć, jučer do 16 sati u Bosanskom Brodu u kućnoj izolaciji se nalazi 222 osobe. Za 29 osoba istekao je rok obavezne izolacije.

U vezi sa postupanjem sa osbama u šatorskom karantinu, Jovičić je precizirao da ljekar uzima bris od svakog, kontroliše temperaturu i drugo, popunjava obrasce i elektronski upućuje na potrebne adrese.

- Osobe iz Federacije BiH se pod pratnjom sprovode do granice sa FBiH i upućuju u matične općine, prosljeđujući i podatke, i to svaki dan u 13 sati. Osobe iz FBiH sa temperaturom i simptomima virusa odmah se upućuju u bolnicu u Doboj na dalje postupanje, naveo je Jovičić.

On je rekao da se lica iz Republike Srpske smještaju u šatore u centralnom karantinu u Bosanskom Brodu gdje čekaju nalaz brisa, odnosno rezultate testiranja.

  • Šatorski karantin

    Šatorski karantin

    Foto: N. Simić


- Po dobijenim nalazima, maksimalno 24 časa od ulaska u karantin, u zavisnosti od rezultata testa postupak je sljedeći: lica za koja je utvrđeno prisustvo virusa korona prevoze se Banja Luku u karantin, odnosno liječenje. Lica za koja je utvrđeno da nemaju novi virus upućuju se u općinske karantine, svako u svoju opštinu, naveo je Jovičić.

Prema njegovim riječima, kao najpovoljnija lokacija za smještaj osoba koja su iz Broda određena je Teniska dvorana u Domu sportova, poseban ulaz iz rukometnog igrališta.

- Brođani u karantinu ostaju 14 dana nakon čega će uz ljekarsko uvjerenje moći da ga napuste i idu kući ukoliko ljekarski nalaz bude negativan - pojašnjava Jovičić.

On je pozvao stanovnike Bosanskog Broda da ostanu kod kuće i da o mjerama koje se sprovode obavijeste prijatelje, rodbinu i poznanike koji planiraju dolazak preko graničnog prelaza u Bosanskom Brodu.

Više o temi Koronavirus

NEGATIVAN TEST
Hajdi Klum ipak nema koronavirus
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na