NOVI PODACI

U BiH registrirano još 34 zaraženih koronavirusom, među njima dva ljekara

Slučajevi u posljednja 24 sata na području entiteta Republika Srpska

Alen Šeranić. Avaz

Piše: Avaz.ba

27.3.2020

U Republici Srpskoj registrirano je još 34 novozararaženih koronavirusom

Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, predstavio je podatke o novoregistriranim slučajevima zaraze koronavirusom u tom bh. entitetu u posljednja 24 sata.

- Ukupno je urađeno 176 laboratorijskih nalaza, koronavirus potvrđen je kod nove 34 osobe, što ukupno u Republici Srpskoj čini 155 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa. Opet naglašavam da smo, shodno ovim aktivnostima koje smo imali jučer, pokušali da povećamo kapacitet samog testiranja tako da je ovo 19 posto u odnosu na broj uzetih uzoraka, što je, u odnosu na trend koji smo imali u prijašnjih nekoliko dana, ipak određeno smanjenje - rekao je Šeranić. 

Kako je naveo, među novim slučajevima, 22 osobe su iz Banje Luke, 4 iz Teslića, 2 iz Laktaša, 2 iz Prnjavora, 1 iz Prijedora, 1 iz Bijeljine, 1 iz Kotor-Varoši i jedna iz Modriče. 

- I dalje se trend osoba koje imaju pozitivan nalaz na koronavirus, kreće upravo u onim lokalnim zajednicama u kojima smo prethodno imali evidentirana lica. I to jeste razlog zbog čega smo se odlučili na mjeru da osobe pozitivne na koronavirus izdvojimo iz zajednice, zato što se i u ovim nalazima koje smo imali jučer, pojavio isti slučaj, da je većina tih osoba direktno bila u kontaktu sa pozitivnom osobom - rekao je Šeranić.

Kako je pojasnio, većina osoba su porodični klasteri, koje će pokušati zaustaviti izdvajanjem zaraženih osoba u poseban smještaj.

- Sedam osoba su sekundarni kontakti iz onog trećeg banjalučkog klastera. Četiri osobe su osobe koje su imale putovanja ili su došle iz inozemstva. Ono što je važno jeste da smo uzeli uzorke od svih osoba iz karantina u RS koji su u Bosanskoj Gradišci i koje su negativne tako da smo od jučer stavili u potpunu funkciju, odnosno prekjučer, i Bosanski Šamac, a od jučer i Bosanski Brod - rekao je Šeranić. 

Sve osobe, kako je naveo, koje prelaze granicu zapadno od Bosanske Gradiške, na prijelazima u Gradini, Bosanskoj Dubici i Bosanskom Novom, prosljeđuju se u karantin u Bosanskoj Gradišci. On je istaknuo kako očekuje da će danas ili sutra krenuti i s karantinom na Rači. 

- U odnosu na prethodni dan, kada smo imali 232 prelaza putnika na granicama u RS, taj broj jučer je smanjen na 172. Tako da mjera koju smo uveli, karantin i kontrola granica, dakle ona prva mjera iz naše strategije, ide u apsolutno dobrom pravcu - rekao je Šeranić te dodao kako se osobe s granice,  nakon preliminarnih testiranja, upućuju u karantine u lokalne zajednice.

Porodični klasteri

Istaknuo je da se pozitivne osobe od jučer smještaju u Đački dom u Bijeljini i Studentski dom u Banjoj Luci. 

- U ovom trenutku, osobe kojima je 13. dan karantina, one koje su pozitivne na koronavirus, nismo prebacivali u sam Studentski dom nego smo im uzeli nalaz i, u slučaju da bude pozitivan, oni automatski idu u Studentski dom. To je revidirani, ponovljeni nalaz na kraju 14-dnevnog praćenja - rekao je Šeranić. 

Naveo je i kako je napravljeno nekoliko izuzetaka u Banjoj Luci, a riječ je o porodičnim klasterima, koji imaju po četvero djece ili imaju malu djecu od tri-četiri mjeseca, kojima je vrlo teško osigurati boravak. 

- Ali smo osigurali direktan 24-satni zdravstveni nadzor iz Doma zdravlja i imamo policijske patrole koje redovno obilaze sve ove lokacije na kojima se nalaze ove osobe. Njih je trenutno 11 u Banjoj Luci i radi se uglavnom o porodicama gdje je majka sama sa dvoje male djece ili se radi o, recimo, osobama koje njeguju stara i nepokretna lica - rekao je Šeranić.

Zaraženi ljekari

Na UKC-u RS je 27 pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom, dvije osobe su na respiratoru, vitalno su ugrožene i obje su oboljele od hroničnih oboljenja. Na Pulmologiji je 6 pacijenata. 

- Kada su u pitanju osobe koje su jučer evidentirane kao pozitivne na koronavirus, imamo tri ljekara. Tako da zdravstvene ustanove, shodno uobičajenoj proceduri koja je bila u prethodnim periodima, obavljaju sve ono što je potrebno da se ove osobe i njihovi kontakti stave pod nadzor - rekao je Šeranić.

Ovi slučajevi, kako je naveo, pokazuju da se ne mogu pouzdati u samosvijest pojedinaca. 

- To je ono gdje odgovornost pojedinca mi više ne možemo nikako da toleriramo, javnost je obaviještena o tome šta se dešavalo u toku jučerašnjeg dana, šta se dešavalo u toku noći i to se neće ni u kom slučaju tolerirati i tu će se ići s rigoroznim mjerama po pitanju svakog tog pojedinca - istaknuo je Šeranić.

Pojasnio je da su zaražena dva ljekara iz javnih zdravstvenih ustanova i medicinski tehničar iz privatne zdravstvene ustanove.

Dodao je da je RS preko UNDP-a nabavio 25.000 testova te da bi već u ponedjeljak trebala stići prva donacija od 3.000 testova, a potom bi sukcesivno od petka trebalo da se počnu isporučivati. Istaknuo je da je stanje na tržištu alarmantno i da su kapaciteti proizvođača ograničeni te da se teško dolazi do određenih potreba. 

- Mi se ne oslanjamo na ovu donaciju. U ovom trenutku radi jedan širi tim za međunarodnu nabavku i očekujemo isporuke samih testova, međutim i tu je stanje drugačije, jer jedan test ne znači da trebate jedan aparatić da uradite za jednu osobu. To su kombinacije od 4 miksture koje morate imati, gdje prethodno morate da uradite ekstrakciju samog virusa, za sve vam to trebaju reagensi tako da to sve tražimo i nabavljamo - pojasnio je Šeranić.


Sve o koronavirusu čitajte na ovom linku: https://avaz.ba/tag/82572/koronavirus

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.