SARAJEVO U skladu s instrukcijama nadležnih vlasti i instrukcijom Islamske zajednice

Reis Kavazović predvodio džumu: Pogodila nas je nevolja i veliko iskušenje!

Dogodit će nam se samo ono što nam Allah odredi, on je Gospodar naš i nek se vjernici samo u Allaha pouzdaju

Avaz.ba
27.03.2020 12:23

Dolazak Kavazovića

Foto: M. Kadrić

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović je na današnjoj hutbi na džuma namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu poručio je kako je "ostati u kući najveći stepen dobročinstva i odgovornosti".

Dragi vjernici, ovo je druga džuma namaz otkako živimo u vanrendim uvjetima na zemlji. Pogodila nas je nevolja i veliko iskušenje. Prihvatamo ga jer smo ubijeđeni da je ono od Boga. Allah je u svojoj Knjizi rekao reci: Dogodit će nam se samo ono što nam Allah odredi, on je Gospodar naš i nek se vjernici samo u Allaha pouzdaju - poručio je reis. 

Ostanimo u svojim domovima

Reis Kavazović je istakao da su se vjernici u ovoj situaciji još jednom uvjerili u oporuku Muhammeda a.s..

- On nas je poučio čistoći tijela, zato uzimajmo abdest što više, perimo ruke što više puta, potirmo naše glave i perimo noge. Ostanimo u svojim domovima jer je on rekao ako čujete da se u nekom mjestu pojavila kuga, nemojte iću u to mjesto, a ako ste se zatekli u mjestu u kojem se desila zaraza, nemojte napuštati to mjesto. Još nam je kazao koga još zadesi zarazna bolest pa ostane strpljjivo u svojoj kuću i nadajući se da ga neće ništa zadesiti, takav će imati nagradu šehida - naveo je.

  • Dolazak reisa
    Dolazak reisa Foto: M. Kadrić

- Ostati u kući je najveći stepen dobročinstva i odgovornosti. Ostanimo u kući i spasimo čovječanstvo. Ko spasi jednog čovjeka, kao da je sve ljude spasio - potcrtao je reis na današnjoj hutbi.

Braćo i sestre, za ovaj naš vakat vezana je još jedna preporuka koju nam je ostavio Muhammed a. s. On je rekao kada bi nastupio Sudnji dan a da u ruci nekoga od vas bude sadnica pa ako bi bio u mogućnosti da je zasadi, neka to učini. U ovim riječima osluškujemo potrebu i nadu koja nam je potrebna ovih dana. Ovo je Poslanikov poziv na traženje izlaza. Predaja nikako nije od Poslanikova načina postupanja. On nam poručuje da stalno tragamo za najboljim rješenjima i izlazima i da to traganje nikada ne smije stati čak kad bi nastupio i Sudnji dan. Moramo razmišljati o planovima za bližu budućnost", istakao je reis. 

Bog nam šalje uvijek znakove

Poručuje i da ne smijemo gubiti nadu i razum.

- Proljeće je pa bismo trebali zasaditi naše drvo, posijati sjemenje u našim vrtovima. Pozivam sve koji ne spadaju u rizične grupe da dok ljekari vode bitku s virusom, obradimo naša polja i bašće. Bog nam šalje uvijek znakove i trebamo znati čitati njegove poruke. Sada je vrijeme da stanemo, da pogledamo u zemlju, da osjetimo njen miris. Od nje smo stvoreni, u nju ćemo se vratiti. Ona je naše tijelo i iz nje je naša hrana. Vrijeme je da naš asiluk prema majci zemlji prestane - rekao je između ostalog reisul-ulema Islamske zajednice u BiH.

Naveo je i kako treba da se podsjećamo na našu prolaznost i prolaznost svijeta, te da budemo strpljivi u nevoljama.

Daruj nam svoju milost

- Oni koji su strpljivi kod Allaha će postići šta žele. Učinimo ono što se od nas traži i po tom se oslanjajmo na Allaha. Naša vjera je vjera obaveza, dužnosti prije prava, zdravlja prije obreda, čistoće prije molitve. Pred nama je ramazan - to je mjesec Allahove milosti. Mjesec u kojem smo sad je mjesec kušnje. Ako se budemo pridržavali, možemo se nadati da će nas Allah obradovati svojom milošću u ramazanu. Daruj nam svoju milost, ti si uistinu onaj koji mnogo daruje. Daj nam ono što je dobro i na dunjaluku i na ahiretu i sačuvaj nas patnje i od teške bolesti i velikih iskušenja - naglasio je reis Kavazović.

Komentari

NA VRH