SARAJEVO Održana sjednica Vlade Federacije

Centar za obuku policijskih kadrova u Hadžićima dat na raspolaganje MUP-u KS

Odluka je donesena nakon što se Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obratilo FMUP-u

Avaz.ba

Vlada FBiH: Nova odluke

Foto: Arhiv


Vlada FBiH danas je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici donijela Odluku o davanju na privremeno korištenje, dok traje stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19), Centra za obuku policijskih kadrova "Mahir Begić" u općini Hadžići Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kasarna se sastoji od nastavnog objekta, ukupne neto površine od 2.003,36 kvadratnih metara, te kamene zgrade, ukupne površine od 687,26 kvadratnih metara, obje sa stalnim sredstvima i sitnim inventarom.

Odluka je donesena nakon što se Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obratilo Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova aktom u kojem je navedeno da policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo izvršavaju obaveze koje se odnose na provođenje mjera zdravstvene zaštite stanovništva BiH od koronavirusa, da provode aktivnosti na kontinuiranom obilasku i kontroli osoba kojima su izrečene mjere samoizolacije te da je rješenja koja su nadležni inspekcijski organi izdali o zabrani kretanja, veliki broj građana na području Kantona Sarajevo prekršio i krši svakodnevno.

  • Vlada FBiH

    Vlada FBiH

    Foto: Arhiv


Danas je izmijenjena i dopunjena Odluka o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu", utvrđenih budžetom FBiH za 2020. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Ovo je učinjeno nakon što je Vlada FBiH zadužila resorna ministarstva da hitno poduzmu aktivnosti kako bi već usvojeni programi utroška transfera prioritetno bili usmjereni za finansiranje projekata sjetve, koja će biti u funkciji održavanja i poticanja proizvodnje strateških prehrambenih i neprehrambenih proizvoda ključnih za zdravlje i život stanovništva, te oporavak i održavanje produktivnih, logističkih i izvozno orijentiranih djelatnosti.

Izmjene i dopune odnose se i na rokove za dostavljanje dokumentacije za proizvodnje započete prije i nakon 1. oktobra prethodne godine, a koje su završene do dana stupanja na snagu Programa novčanih podrški za 2020. godinu, kao i propisanih finansijskih ograničenja za pravne subjekte i fizičke osobe u modelu poticaja proizvodnji.

Također, u okviru modela ruralnog razvoja, a vezano za podršku zajedničkim projektima poljoprivrede i ruralnog razvoja u Federaciji BiH, obrisana je ova odredba, a sredstva su prebačena u model ostalih vrsta podrški za mjeru Podrška različitim programima pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje ili proljetne sjetve i slične mjere koje nisu obuhvaćene ostalim modelima te mjere zemljišne politike.

Nadalje, izvršene su izmjene koje se odnose na ruralni razvoj tako što su iznosi za pojedine mjere umanjeni za ukupno 9.000.000 KM. Ova sredstva su prebačena u ostale vrste podrški i primarno namijenjena različitim programima pokretanja proizvodnje, poticanja jesenje ili proljetne sjetve i slične.

Izmjene Programa rezultirale su smanjenjem iznosa sredstava u okviru Modela ruralnog razvoja sa 17.250.000 KM na 8.250.000 KM, dok je u okviru Modela ostalih vrsta podrški planirani iznos sa 1.800.000 KM povećan na 10.800.000 KM.

NA VRH

Podijeli članak na