FEDERALNI ŠTAB CZ

Milićević: U popodnevnim satima stigla pošiljka od 20.000 testera

Prvih 1.500 testera je stiglo u jutarnjim satima i oni su već distribuirani

Jelka Milićević. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

27.3.2020

Federalni štab civilne zaštite donio je naredbu da ostaju na snazi sve ranije izrečene mjere jer se epidemiološka situacija u FBiH nije promijenila. 

- Još uvijek su ograničena i kretanja i način okupljanja građana, ograničen je rad pojedinih objekata. Također smo danas donijeli i jednu posebnu naredbu, a ona je vezana za lica koja se privremeno lišavaju slobode - rekla je Jelka Milićević, komandantica Federalnog štaba civilne zaštite i ministrica finansija FBiH.  


Ona je istakla da je na vrijeme prepoznata kriza i šta ona znači te hrabro donijeli odluke, čime su stvoreni uvjeti da se pripreme zdravstvene ustanove. 

- Danas, prvih 1.500 testera je stiglo u jutarnjim satima i oni su već distribuirani. Prije same sjednice Štaba civilne zaštite u 14 sati preuzeto je, došla je još jedna pošiljka od 20.000 testera. Ti testeri će se distribuirati prema rasporedu struke - rekla je Milićević. 

Istakla je kako nema krize u Fedrealnom štabu civilne zaštite, niti je smije biti. 

- Danas mi poručujemo građanima, sve ono što neko pokušava, na ovaj ili onaj način, drugačije tumačiti, želim poslati poruku i promjena Štaba civilne zaštite je odluka u određenom trenutku Vlade.Ovaj štab civilne zaštite može odgovoriti zadatku, ali ne daj Bože da nam se desi potres, mi bi morali vjerovatno promijeniti ekipu - rekla je Milićević. 

Milićević je ponovila da nije blokirala nabavku testera, pogotovo jer ima "više informacija" o stanju nesreće izazvane koronavirusom. 

- Ono što sam ja tražila i što ću tražiti, i što sam i danas tražila, je da sve ove aktivnosti mora predlagati i predvoditi zdravstvena struka. Cijeli niz postoji tih ljudi koji moraju reći šta su prioriteti i da moramo naći način i osigurati sredstva i osigurati isporuku po tim njihovim zahtjevima - rekla je Milićević. 

Opredjeljenje je da se krene u nabavku 170.000 testova ukazuje da zdravstvo mijenja strategiju, rekla je Milićević, dodavši kako će se vjerovatno ići na to da se što više testira i poduzimaju mjere u okviru toga. 

Istakla je kako je Štab tražio informaciju je li ovih 170.000 testova za FBiH u skladu sa zahtjevima struke. 

- Odgovaraju li ti testeri stanju i opremi u našim laboratorijama koje mogu raditi testiranje. Onog trenutka kada smo mi dobili to od Zavoda za javno zdravstvo da je to uredu, bio je normalan korak da se donese odluka da se nabave ti testovi - pojasnila je Milićević, navodeći da postoje sredstva koja su građani FBiH odvajali. 

Federalni štab civilne zaštite. FŠCZ

Odgovarajući na pitanje zbog čega su ministri HDZ-a BiH protiv donošenja uredbe sa zakonskom snagom u svrhu kažnjavanja onih koji krše samoizolaciju kada za to postoji uporište i u Ustavu BiH, Milićević je navela kako je to bila uredba koja analizirana sa svih apsekata te da su se u njoj predlagala rješenje koja su već definirana Krivičnim zakonom. 

- Treba samo malo hrabrosti i smjelosti početi primjenjivati, osim onih prekršajnih mjera i te krivične odgovornosti. Ovo je trenutak kada svaki takav prekršaj je uistinu ravan terorističkom činu - rekla je Milićević. 


Otpušteni radnici će dobiti naknade

Komentirala je i broj radnika koji su zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa ostali bez posla, te navela Vlada FBiH prati te podatke i tačno zna koliko je podneseno zahtjeva za odjavu radnika. 

- Uglavnom se tu radi kod malih privrednih subjekata, kod obrtnika, kojima smo mi svojim naredbama zabranili da rade i djeluju. Oni nisu u mogućnosti da osiguraju dodatne naknade, odnosno plaće i upravo su to male firme koje nemaju zaliha, koje nemaju rezervnih fondova da bi mogli zadržati broj radnika. Ja bih rekla da su oni privremeno tehnološki višak. Svi ti radnici mogu zatražiti svoje pravo prijavom na zavod za zapošljavanje i u skladu sa zakonom imaju pravo na novčanu naknadu i zdravstvenu zaštitu. To je ono što mi sa strahom pratimo, što niko ne želimo da se dešava, ali je to realno - rekla je Milićević. 

Istakla je da će se prema svim kantonalnim službama za zapošljavanje, ukoliko im budu nedostajala sredstva, intervenirati iz budžeta, odnosno Federalnog zavoda za zapošljavanje. 

- Nijedan radnik koji se nađe na zavodu za zapošljavanje neće moći biti bez naknade onoliko koliko je to propisano u skladu sa radnim angažmanom - rekla je Milićević. 

Poruka građanima

Milićević je na kraju svog obraćanja pozdravila građane navodeći da je Federalni štab civilne zaštite produžio mjere jer su one nužne. 

- Kažu samo smo zaboravili još da kažemo da ne smiju disati, mislim da su mjere nužne i da moramo strpljenja napraviti i za sebe i za svoje porodice, ali i za zdravstveni sektor. Više smo svi naučili sve, jer puno se piše, javljaju se i stručnjaci, ja nisam stručnjak za to, ali kažu restriktivnim mjerama manji je udar, duže traje ali manje boli - rekla je Milićević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.