ISTRAŽIVANJA

Razlozi za optimizam: Koronavirus mutira sporije od gripe, a to znači dvije pozitivne stvari

Tvrde da virus tokom širenja neće postati opasniji nego što je sada

Vakcina bi mogla biti djelotvornija. Ilustracija

Avaz.ba

28.3.2020

Nagovještaj nade stiže s fronta protiv koronavirusa. Eksperti koji prate širenje koronavirusa, zaključili su da on mutira sporije nego drugi respiratorni virusi, poput onih koji izazivaju gripu. To znači da je manje prostora za neprijatna iznenađenja, ali i da vakcina, kad je budemo imali, ne bi morala da se prilagođava često, poput one protiv sezonske gripe.

Sporija stopa mutacije ima dvije posljedice, obje pozitivne. To znači da je novi koronavirus stabilan u trenutnoj formi i zbog toga nije vjerovatno da će postati opasniji tokom širenja nego što je to sada.  

Također, to znači da bi vakcina, kad jednog dana bude razvijena, mogla biti efikasna tokom dužeg perioda, više bi se ponašala kao vakcina protiv boginja nego kao vakcina protiv sezonske gripe, piše "Business Insider". 

Piter Tilen (Peter Thielen), molekularni genetičar Univerziteta "Džons Hopkins", rekao je u izjavi za "Washington Post" da je analiza 1.000 različitih uzoraka novog koronavirusa pokazala tek četiri do 10 razlika između sojeva virusa kojima su inficirani ljudi u SAD i originalnog virusa koji se širio Vuhanom.

- Stopa mutacije virusa ukazuje u ovom trenutku na to da bi vakcina bila jedinstvena, a ne nova svake godine, kao što je to slučaj s vakcinom protiv sezonske gripe - objasnio je Tilen.


Svi virusi mutiraju s vremenom, a kako se umnožavaju, tako se greške koje tada nastaju, upisuju u njihov genetski kod. Te mutacije s vremenom čine da nastaju različiti sojevi virusa, ali uglavnom ne utječu na to koliko je on zarazan niti kako se on prenosi. Greške u kodu virusa, međutim, omogućavaju naučnicima da utvrde putanje kroz stanovništvo, to jest kao da prate genetske tragove mrvica od hljeba.

Izgleda da SARS-kov-2 ne mutira mnogo. Sitne promjene genoma postoje, ali virus kao da je isti gdje god da se pojavio. Svaki soj je skoro identičan.

Endrju Rambot (Andrew Rambaut), stručnjak za evolucionu molekularnu biologiju s Univerziteta u Edinburgu, istaknuo je da novi koronavirus akumulira, u prosjeku, između milion i dva miliona mutacija mjesečno.

- To je od dva do četiri puta sporije od virusa gripe - rekao je.

Inače, u toku je razvoj više od 40 potencijalnih vakcina protiv novog koronavirusa. Biotehnološka kompanija "Moderna" započela je testiranje na ljudima, ali teško da bi vakcina koju razvija, mogla biti u masovnoj upotrebi prije marta 2021. godine. Stručnjaci tvrde da će, kad vakcina bude napravljena, njeno djelovanje u tijelu čovjeka biti višegodišnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.