NAŠA TEMA Frizeri, hotelijeri i ugostiteljski radnici na udaru zbog pandemije

Slijede otkazi, zatvaranja radnji i frizerskih salona

Upitna sudbina 2.000 kompanija iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma i više od 10.000 radnika

D. Bašić / Avaz.ba

Ugrožen rad obrta i malih preduzeća

Foto: Avaz


Vanredno stanje uvedeno zbog pandemije koronavirusa na svojim plećima osjetili su ugostiteljski radnici, trgovci, hotelijeri, generalno sektor turizma, ali i obrtnici poput frizera. Iz Saveza frizera u BiH upozorili su na katastrofalno stanje.

Mehmed Šabić iz Saveza kazao je da je već sada katastrofalno stanje kada je riječ o frizerskom poslu.

Krizni štab

U pismu upućenom Vladi Kantona, kao i Federacije naveo je da je njihova struka pogođena kao i turizam i ugostiteljstvo.

- Mi smo mala preduzeća, a neki lanci salona su i srednja preduzeća koja zapošljavaju i do 80 radnika. Ukupan broj zaposlenih frizera je oko 12.000, uzevši u obzir i distributersku industriju frizerske opreme i proizvoda koji zapošljavaju, također, desetine komercijalista i administracije, broj zaposlenih u frizerskoj industriji je i veći. Sve ove firme su zatvorene odlukom Kriznog štaba - pojašnjava se u pismu.

Šabić je istakao da je većina frizerskih salona u unajmljenim prostorima, s kreditnim zaduženjima i s radnicima od čijih plaća zavise njihove porodice.

Na katastrofalno stanje upozorili su i hotelijeri i drugi ugostitelji. Naglasili su da će biti primorani otpustiti sve radnike ukoliko vlasti ne donesu potrebni set mjera za ublažavanje posljedica koronavirusa.

Hitne mjere

- Sudbina oko 2.000 kompanija iz sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma u KS i više od 10.000 radnika ovisi o aktivnostima i hitnim mjerama vlada KS i FBiH. Molimo vas da se hitno očitujete najkasnije do 30. marta kako bismo mogli s našim radnicima iskomunicirati daljnje korake i aktivnosti - zahtjev je ugostitelja.

  • Frizeri u strahu: Zbog koronavirusa morat ćemo zatvoriti salone

    Frizeri u strahu: Zbog koronavirusa morat ćemo zatvoriti salone

    Foto: Avaz


Sufinansiranje doprinosa

- Zahtijevamo sufinansiranje doprinosa u potpunosti za 3. i 4 mjesec, ne odlaganje plaćanja. Sufinansiranje neto plaća 70 posto. Ovo je klasično životarenje od danas do sutra. Ne vidim izlaz kako ćemo dalje i, prema svemu sudeći, mnogi saloni će nakon ovog ostati zatvoreni, a mnogi radnici će ostati bez posla - kazao je Šabić.

NA VRH

Podijeli članak na