GRANICA

Ministar Mitrović za "Avaz": Nema gužvi na graničnim prijelazima, dijelili smo vozačima sendviče

Nakon razgovora koje smo Radončić i ja obavili s ambasadorom i Vladom Hrvatske, broj kamiona na GP Bosanska Gradiška smanjen je sa 800 na dvadesetak

Piše: F. K. / Avaz.ba

28.3.2020

GP Rača - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ministar prometa i komunikacija BiH Vojin Mitrović, zajedno s direktorom Civilne zaštite RS, posjetio je danas Granični prijelaz Rača te obišao vozače teretnih kamiona. 

- Podijelili smo im sendviče i vodu kako bi koliko-toliko ublažili čekanje i ovu nesreću. Uvedeno je 24-satno radno vrijeme za sve organe koji su potrebni na GP, kako s jedne, tako i s druge strane. Na izlasku iz BiH imamo 3-4 kamiona, što znači da nema gužve. Isto tako, na ulasku u BiH je desetak kamiona. Prelazili smo i na stranu Srbije, ni tamo nema neke velike gužve, desetak kamiona – kaže Mitrović.

Ističe da svi nadležni organi, inspekcija, Granična policija, carina, rade svoj posao.

- Što se tiče GP Rača, situacija je u ovom trenutku sasvim normalna. Saobraćaj se odvija i ide svojim tokom – poručuje Mitrović.

Ni na ostalim graničnim prijelazima, kaže, nema gužvi. U srijedu je, podsjeća, bilo 800 kamiona na GP Bosanska Gradiška.

- Nakon sastanka koje smo gospodin Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, i ja obavili s hrvatskim ambasadorom i Vladom Hrvatske, broj kamiona smanjen je na 20-30 već u četvrtak i petak. I Hrvatska je primijenila određene mjere i ubrzan je protok roba - ističe Mitrović.

Mjere se provode

- Relativno sam zadovoljan odgovorom na krizu. Prošlo je sedam dana otkako smo uveli određene mjere i možemo konstatirati da se one provode i da su dovele do ubrzanja prometa roba. Može još bolje i mi ćemo svakodnevno pratiti i otklanjati nedostatke. Zbog toga je i formirano operativno tijelo – kaže Mitrović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.