PORUKE

Dodik građanima: Pomoći ćemo da se zasije što više, penzioneri će imati dva dana za izlazak

Ukoliko ovo bude trajalo do maja, treba se proglasiti završetak školske godine i privesti kraju nastava na ovaj način

Dodik: Novac sada nije dovoljan. Avaz

Avaz.ba

28.3.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik gostovao je na RTRS-u i tom prilikom govorio o stanju u Republici Srpskoj, ali i u cijeloj BiH kad su u pitanju problemi s kojima se suočavaju svi građani BiH u vezi s koronavirusom.

Kazao je Dodik kako je na klinici u Banjoj Luci pet ljudi trenutno na respiratoru te da se onaj prvi koji je došao, osjeća dobro. Kaže da cijela RS ima 70 slobodnih respiratora, a pokušavaju da ih nabave još.

- Novac nije dovoljan da nabavite neku opremu sada, on se plaća i zlatnim polugama, a mi toga nemamo. Trenutno je veliki problem s nabavkom opreme nemogućnost dostavljanja tih aparata, jer sve države zatvaraju granice za izvoz. No, mi se oslanjamo na Srbiju, koja ima dobre odnose s Kinom, i pokušavamo tu da se i mi nađemo, a u Federaciji, također, pokušavaju preko nekih svojih kontakata i prijatelja - kazao je Dodik.

Istaknuo je i kako je svjestan da dolazi proljeće i lijepo vrijeme te da će građanima biti teško izdržati u izolaciji, ali da će morati ukoliko žele da se ovo stanje završi što prije.

- Rekli su mi da moramo izdržati još dvije do četiri sedmice i da će se, onda, stanje poboljšati. Ukoliko ovo bude trajalo do maja, treba se proglasiti završetak školske godine i privesti kraju nastava na ovaj način te naći adekvatan način provjere znanja - kazao je Dodik te pohvalio medicinske radnike, ali i sve one koji se u ovom teškom vremenu izlažu kako bi pomogli drugima.


Mjera zabrane ulaska stranih državljana, kazao je, pokazala se kao dobra, jer nemamo masovne dolaske u državu, te dodaje kako je sistem kontrole inspekcija na granicama do prije dva-tri dana bio lošiji, ali i to se popravlja.

- Moramo pomoći i poljoprivrednicima da zasiju što više, a za njih imamo pakete pomoći. Vlada RS će svima onima koji zasiju i kupe nova sjemena po 50 posto troškova refundirati. Podržat ćemo i ljude koji nisu u sistemu gazdinstava, a koji će sijati - poručio je.

Kaže kako na svako novo žarište treba reagirati brzo i rigorozno, ali kako je sve neizvjesno, jer se stanje mijenja iz sata u sat. Oštro je govorio o Centralnoj banci te istaknuo kako je ona "potpuno nezainteresirana za plaćanja prema vani" zbog svog radnog vremena.

- U Srbiji, naprimjer, usred noći možete izvršiti plaćanje prema vani, dok kod nas to ne možete. Zbog toga često nismo u mogućnosti da kupimo respiratore ili neku drugu medicinsku opremu, a nas niko neće čekati, oni to prodaju drugima onda - istaknuo je.

U ponedjeljak će, kaže, obnoviti mjeru prekida škole, a bit će donesena i mjera da penzioneri mogu, naprimjer, utorkom i petkom izaći od jedan do tri sata da obave sve što trebaju, ali će zamoliti ostale građane da u tom periodu ne izlaze. Također, smatra da se dobna granica treba pomjeriti na osobe do 70 ili 75 godina zbog sjetve koja dolazi, a "uglavnom su oni koji siju, starije osobe".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.